Погнаха домоуправители за разгласяване на лични данни

Архив Бургас

21-09-2012, 08:52

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Съседи масово пускали в комисията жалби срещу домоуправители и  заради камери във входа

 

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ:

Как можете да се защитите в случай, че спрямо вас се извършва видеонаблюдение, за което не е поискано съгласието ви?

Можете да подадете жалба в Комисията за защита на личните данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от 5 г. от извършването му. Може да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд или пред Върховния административен съд по общите правила на подсъдност.
Имат ли право работодателите да извършват видеонаблюдение на работното място на служителите, с които са в трудови правоотношения?

Когато целта на видеонаблюдението е контрол на работния процес и спазване на работното време, администраторът може да извършва видеозапис след изрично съгласие от лицата - обект на видеонаблюдението.
Имате ли право на достъп до видеозаписи, отнасящи се до вас, записани с камери за видеонаблюдение?

Да. Всяко физическо лице има право на достъп до отнасящите се за него лични данни, включително видеозаписи.
Имат ли право банките, нотариусите и застрахователите да копират личните карти на своите клиенти?
 
Да.
Имат ли право мобилните оператори да копират личните карти на своите клиенти?

Не, нямат право.
Имат ли право работодателите да копират личните карти на служители при възникване на трудово/служебно правоотношение?
 
Не. Липсва задължение за работодателя да копира личната карта на работника/служителя.
 
Искайте договор за поверителност
Добре е при наемане или купуване на имот да се иска от фирмата за поддръжка и охрана да бъде сключен с нея договор за конфиденциалност. Това съветва Бисера Иванова, зам.-председател на Асоциацията за фасилити мениджмънт.

„Освен това е редно и да се поиска от другите участници в сделката, които са юридически лица, документ, даващ им право да работят с лични данни”, поясни тя. „Наемателят или новият собственик на имот в дадена сграда е в правото си да има информация какво е оборудването в нея, включително и къде са разположени камерите за видеонаблюдение на охранителите на обекта”, добива Иванова.
Според експерти домоуправителите, позволили си да монтират видеокамери в кооперацията без съгласието на всички обитатели на жилищата, в една или друга степен са в нарушение, защото ги наблюдават без тяхното изрично разрешение.

От друга страна обаче, имотите, където има виденаблюдение на общите части, били по-търсени на пазара.
„Плюс за едно жилище се приема и когато входът на кооперацията има домофонна уредба, чрез която се отваря входната врата, и видеонаблюдение и охрана”, каза Константин Пандов, от агенция ЕППИ. „Досега не съм имал случай в практиката си някой клиент да се оплаква от наличието на камери по стълбищата на сградата. Даже напротив - смята се, че по този начин се подобрява сигурността на имота. Обикновено подобни съвременни съоръжения има в по-нови сгради главно в жилищните комплексите от затворен тип, които са с контролиран достъп”, допълни брокерът.
 

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова: Съдружници и селски общини изнасят информация

- Г-жо Шопова, научиха ли се хората да питат и да се оплакват, че е злоупотребено с личните им данни?
- Да, в комисията получаваме сигнали и въпроси от цялата страна. Обикновено хората първо звънят по телефона и питат за процедурата, а после по имейл подават жалбата. Ние винаги ги караме да потвърдят жалбата, защото по телефона може да се обади всеки, както и да ни пише от незнаен имейл. Призоваваме хората, ако могат да дойдат в приемната ни, за да подадат жалбата си или да я изпратят по имейл със сканиран подпис. Напоследък получаваме и жалби с електронни подписи.   
- Разкажете за някои интересни жалби.

- Интересни са жалбите и сигналите срещу общините в малки населени места, че предоставят лични данни за гражданско състояние, т.е. дават на  хора от селото или друго село информация за наследниците на починали.
Има жалби и за даване на информация по граждански дела на противниковата страна. Напоследък се увеличиха оплакванията срещу домоуправители за видеозаснемане на общите части в сградата – там проверяваме дали има решение на събранието на  входа за това, както и жалби срещу разгласяване на лични данни от домоуправители.

-  А кои са най-необикновените?
-  Има случай, в който фирма за сигурност, след като уволнила свой служител, изпратила съобщения до други фирми контрагенти, че той вече не работи при тях, но приложили и личните му данни. Във Видинската филхармония пък предоставили личните данни на бивш свой служител, който бил уволнен.  

- Има ли нарушения  в сферата на бизнеса?
- Да, пристигат жалби срещу частни търговски дружества, че по имейли са изпращали протоколи от общо събрание с лични данни на членове на сдружението. Например изпращат електронни писма със съобщение за решенията на общото събрание на дружеството и приложени пълните имена и ЕГН-тата на членове на сдружението. Или пък публикуват на сайта си протокол от общо събрание на акционерите с личните им данни.