Акцизът е виновен за скъпите горива, съзря Добрев

Архив София

21-09-2012, 13:54

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Енергийният министър е твърдо против замразяването на цените

Енергийният министър Делян Добрев смята, че мерки като замразяване на цените на горивата биха имали само временен ефект.

"Механизмът, който може да повлияе върху цените, е размерът на акцизите. България трябва да има по-гъвкава политика по отношение на акцизите", призова той.

В отговор на въпрос на синия депутат Михаил Михайлов, Добрев настоя за промени в законодателството, които да дадат възможност горива, предназначени за родния пазар, да се съхраняват в складове в чужбина.

"Това ще спести разходите за транспорта им, а и ще спести разхода за наем на база у нас", аргументира се министърът.

"Имаме падане на цената на долара, а цената на горивата по бензиностанциите у нас не пада. Защо?", опонира му светкавично Михайлов и продължи: "Като се вдига цената на петрола на международния пазар и като се вдига цената на долара, цената на горивата у нас веднага се вдигат, а като падат, това не се отразява".

По този повод депутатът от Синята коалиция попита министърът какъв е механизмът на министерството да защитава интересите на гражданите – над 2 милиона са автомобилите в страната, пресметна той.

"Суровият петрол формира около 40% от цената. Другата компонента за формиране на цената е долара. За април и май изменението на цената на суровината е с 25%. Цената на бензина за периода се е понижила. Курсът на долара за този период се е покачил", обясни алгоритъмът Делян Добрев.