Направиха тъчскрийн за болни от деменция

Мисия Варна

18-09-2012, 13:47

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Липсва официална статистика за броя на хората с деменция и Алцхаймер в България

 

Демонстрация на тъчскрийн, специално изработена за болни с деменция в университета "Св. Андрей" Шотландия и прожекция на филм за болестта, организират от фондация "Състрадание Алцхаймер България".

Поводът е 21 септември - световният ден за борба с болестта на Алцхаймер. Демонстрацията е на 20 септември от 10:30 ч. в "Св. Марина". 

Фондацията провежда и други иновативни методи за терапия като арт-терапия, колективни занимания и разходки и европейската практика Алцхаймер кафе.
„В социалната програма на община Варна е залегнала услуга за подкрепа на болните от Алцхаймер и техните семейства. Ние приветстваме тези иновативни политики и изразяваме готовност да сътрудничим на институциите в прилагането на услугите. За съжаление липсва официална статистика за броя на хората с деменция и Алцхаймер в България – според броя на населението се предполага, че с деменция са към 100 хил. души, от които 50 хил. са с Алцхаймер. Липсва база данни и за Община Варна – както в РЗИ, така и в ТЕЛК. Дори тези болни не са обособени в отделна група с ментално заболяване, а се водят като психиатрично болни“, коментират от фондацията.

От там призовават за политики и програми в България за болните от Алцхаймер и техните семейства, за прилагане на приетото решение за реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение и за приемане на национален план, който да бъде обезпечен финансово.