Зяпаш етикета и смъкваш килца

Архив Варна

18-09-2012, 11:49

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Осведомените потребители слабеят, а не пълнеят

Екип учени от испанския университет "Сантяго де Компостела" установи, че жените, които четат етикетите на хранителните продукти, преди да ги купят, пълнеят по-малко от останалите. 

Проучването, което използвало статистически данни от САЩ, констатирало, че дамите, интересуващи се от изписаните калории и съдържание на продуктите, са средно с 4 килограма по-слаби от останалите.

Екипът изследвал 25 640 американки, попълнили анкети за своите хранителни и шопинг навици. Резултатите показали, че жените, четящи етикетите, са с по-малък индекс на телесна маса с 1,49 пункта.

Това означава намаление от 3,9 килограма за жена с височина 162 сантиметра и тегло 74 килограма. Според ръководителката на изследването Мария Лурейро най-осведомените потребители са тези от градските райони /49 на сто от анкетираните/. Тези, които най-много се зачитат в етикетите, са със средно образование /40%/ и висшисти /17%/.

Само 58 на сто от мъжете се интересували от характеристиките на хранителните продукти, докато при жените този процент скачал на 74.