Найден Зеленогорски: Усеща се тихо отчаяние като през 1996-а

Новините

18-09-2012, 06:00

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Вновия изборен кодекс да бъдат отстранени 38-те препоръки от Организацията за сигурност към Съвета на Европа

 


С бившия кмет на Плевен и настоящ член на Националния съвт на "България на гражданите" Найден Зеленогорски за очакваната тежка зима, натиска на ГЕРБ и политическата ситуация разговаря Валентина Петкова в интервю на в. "Труд".

- Г-н Зеленогорски, преди ден алармирахте, че член на вашата партия е под политически натиск на ГЕРБ. Миналата седмица Надежда Михайлова обвини Меглена Кунева, че “краде кадри” на СДС. Вие чувствате ли се откраднат?

- Не се чувствам откраднат. Взех трудно това решение, защото от 22 г. животът ми е свързан със СДС. Но за съжаление “Синята коалиция” беше разтрогната по абсолютно недемократичен начин. Партията, която работеше и утвърди демокрацията, взе това важно решение без дебат в Националния съвет. Когато се счупи една стомна, трябва да решиш дали да я залепиш, или да създадеш нова. Аз реших да инвестирам в нов десен проект. Смятам, че в него има изключителен потенциал. Виждам какъв огромен интерес има към него от предприемчиви и млади хора. Виждам, че и други мои колеги от страната се присъединяват към нас.

- Тези, които останаха “да лепят стомната”, през лятото се събраха в Габрово, за да създават ново дясно обединение, в което ще влязат отцепилите се от сегашния лидер на СДС, ДСБ и други десни партии. Имат ли шанс?

- Пожелавам успех на колегите от СДС и ДСБ и се надявам да си сътрудничим.

- Но как ще стане това, ако продължавате да си разменяте обвинения?

- От наша страна никой през последните месеци не е отправял обвинения към автентичната десница.
Ние не правим второ СДС, нито второ ДСБ, нито второ НДСВ. Това е нов проект и има хора от всички партии. Всеки е добре дошъл. Огромният брой никога не са членували в никакви партии. Ние събираме не партии, а хора, които искат да работят и имат добра репутация и политическа визия. Нямаме целенасочена политика на всяка цена да привличаме някого от която и да е партия.

- Социолозите са обединени около прогнозата, че ГЕРБ трудно ще бъде изместена. Не е ли логично като дясна партия да се коалирате с нея, а и нали претендирате да сте част от едно семейство - това на ЕНП?

- Целта ни е да постигнем най-високи резултати на парламентарните избори. В този момент въпросът за коалициите не стои пред нас. Факт е, че “Движение България на гражданите” е дясна партия. Че членовете на Националния съвет са с дясна визия и дясно разбиране за бъдещето на страната. Че в устава на партията е записано, че това е десен проект. Факт е, че искаме да правим нещата стъпка по стъпка. Сега структурираме партията и движението, разработваме политики и се готвим за парламентарните избори. Когато чуем народа и стане ясно кой каква подкрепа е получил в парламента, ще се направи следващата стъпка и ще се търсят варианти.

- Но отношенията ви с ГЕРБ като че ли се влошават. Смятате ли, че след случая с училищния директор Ради Калинов уволненията под политически претекст ще спрат? Самият вие не се ли чувствате жерва на политически манипулации?

- Под претекст, че се прави преструктуриране на училището в новозагорското село Караново, се упражнява политически натиск върху директора му Ради Калинов. Броят на учениците е същият и няма основание то да бъде закрито.
 На изборите м.г. беше издигната партия с моето име, която се състезаваше срещу мен. Това не можеше да стане без съгласието на управляващите. Знаете и за манипулациите и за това, че камера записа как се подменят бюлетини. Хората от секционната избирателна комисия от ГЕРБ се признаха за виновни, но това не попречи изборите да бъдат обявени за легитимни. Въпреки всичко аз силно се надявам ГЕРБ и другите десни партии да дадат достатъчно аргументи оттук насетне това да не се случва.  Ние внимателно наблюдаваме процесите, следим какво става и ни се иска да се убедим, че можем да имаме евентуални партньори.  Но за съжаление  не виждаме  такива знаци.

- Простили ли сте за това, което ви причиниха ?

- Аз съм вярващ християнин, освен това съм и демократ. Единственото, което бих искал, е да има ясни, честни, открити и прозрачни избори. Да направим така, че в новия изборен кодекс да бъдат отстранени 38-те препоръки от Организацията за сигурност към Съвета на Европа. Защото до момента е отстранена само една препоръка, остават още 37. Като студент в зората на демокрацията аз се борех да има честни избори, да има свободна пазарна икономика и естествено, че съм притеснен, когато виждам откраднати избори. Силно се надявам това да не се случва.

- Никога досега партиите не са предупреждавали толкова рано и толкова силно, че следващите избори ще бъдат фалшифицирани. Но нали от вас, политиците, зависи това да не се случва?

- Ние направихме няколко предложения за промени в изборното законодателство. Основното - да бъдат изчистени мъртвите души от избирателните списъци, защото това е супермащабна манипулация.

- Но нали разбирате, че вече е късно за прочистване на избирателните списъци?

- Този отговор трябва да дадат управляващите. Ние ще настояваме да се изчисти всичко, свързано с книжата и протоколите около изборите. Миналата година за първи път в протокола, който се попълва след изборния ден в съответната секционна избирателна комисия (СИК), не беше отчетен броят на неизползваните бюлетини. И когато станаха ясни манипулациите в село Бохот, лъсна истината как са подменяни бюлетини от един кандидат за друг. Очевидно, когато подменяш бюлетина на човека Х за човека У, тази за човека Х трябва да изчезне. Тя бива унищожавана, при което намалява броят на неизползваните бюлетини. А в протокола няма такава графа и това не се отчита.
Когато заведохме дело и настоявахме да се направи пълно преброяване на бюлетините във всички секции, това ни бе отказано. Бяха преброени само няколко и се установи, че липсват по няколко неизползвани бюлетини. При положение че резултатът в Плевен беше с разлика от 389 гласа, което е 70 стотни. Нали разбирате, че при 170 секции по 2-3 бюлетини от едната в другата посока са напълно достатъчни да променят резултата.

- Каква е гаранцията, че това няма да се повтори?

- Няма гаранция. А очевидно това е мислено още когато са писани законите и всичко е проиграно. Не тези две женици, членове на СИК от ГЕРБ в Бохот, а на много по-високо ниво е решено как да се действа за манипулиране на резултатите. Такива детайли има много и те трябва да бъдат отстранени, защото са подводни камъни.

- Оказва се, че застъпниците на партиите трябва да си отварят очите на четири какви ги вършат членовете на СИК?

- Факт е, че прословутият случай в Бохот беше открит от наша застъпничка. За “награда” след това я заплашиха с физическа саморазправа и я уволниха от една от общинските структури в Плевен, след като ГЕРБ “спечели” изборите. После бяха уволнени и притиснати още 150 души от предишната администрация. Не мисля, че това е демокрация.

- Миналата седмица Меглена Кунева обяви, че е добре да има специален министър на Северозападна България. Възможно ли е това?

- Подобни министри има в Испания, Франция и Гърция. Като отговарящ в партията за регионалното развитие и местното самоуправление добре познавам състоянието в страната. Продължава да се задълбочава пропастта между силните и слабите райони. За съжаление Северозападен и Северен централен район имат тежки проблеми. През последните години чуждестранните инвестиции в Югозападен район с център София са почти 65%, а в Северопазаден - около 2,3%. В резултат на диспропорциите 50% от БВП се произвеждат от Югозападен район.Това създава огромни проблеми при откриването на нови работни места. За 10 години Северозападният район е загубил 200 000 души от населението си. Ние искаме специално министерство и министър, за да се занимава с проблемите му - инфраструктура, образование, здравеопазване.

- В България има и други бедни и обезлюдени райони, те няма ли да поискат специален министър?

- Аз не случайно посочих като такъв и Северен централен район. В момента в Южна България се строят няколко магистрали, а магистрала “Хемус” остава недовършена. Очевидно е, че без развита инфраструктура цялостното развитие на района изостава.
В Севрозападна България има сериозен проблем и с път Е-79. Ние питаме защо 210 млн. евро, които бяха определени за Е-79, отидоха в посока на магистрала “Тракия” ? Може да стане така, че мостът над Дунав да бъде открит, но да не се използва максимално.

- Да разбираме ли, че вашата партия одобрява акцента на сегашното правителство да се строят магистрали?

- Смятам, че трябва да има по-балансиран подход при изразходване на финансовите ресурси и да се намери бързо решение за възстановяване на икономиката.
За съжаление в момента малките и средните предприятия изпитват огромни проблеми. За съжаление има налагане на монополи. Като следствие от това доходите на хората - заплати, пенсии и т.н., са много ниски и трябва да се намери спешно решение. Унизително е България да е на последно място по доходи. През тези дни много от хората ни питаха - кажете, може ли да се живее с по 4-5 лв. на ден? В момента в българското общество се усеща мъртво вълнение и тихо отчаяние, като през 1996 г. То е предизвикано и от  очакването за тежка зима, и от ниските доходи.
Така че нашето виждане е за по-балансиран подход при управлението на страната. Изграждане на инфраструктура - да. Но и развитие на бизнеса и акцент върху увеличаване на заетостта и доходите.