Холандия ще реши за Шенген след допълнителния мониторингов доклад за Румъния

Новините

17-09-2012, 16:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Холандското правителство е внесло в парламента позиция за юлските доклади на ЕК, в която се казва, че въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния, който предстои да излезе в края на годината, предаде БНР.

Позицията на правителството в оставка на Марк Руте, който се очаква след изборната си победа да оглави и следващия кабинет е, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени.

В изпратената до парламента оценка е отчетено, че и двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова според властите в Хага наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи и в двете най-нови членки трябва да продължи.

Правителството в Хага ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси на Европейския съюз, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на еврокомисията за България и Румъния.
Холандия все така обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането ѝ трябва да бъде отложено за след края на годината, когато еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

На това мнение са и други страни от ЕС, пише в позицията на правителството. В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.