Борисов: Чудим се какво да правим Авиоотряд 28 и затова го даваме на футболисти

Архив Бургас

14-09-2012, 11:55

Снимка:

БургасУтре, архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме, заяви премиерът на опозицията

С нови сили след дългата си ваканция депутатите започнаха първия парламентарен контрол със скандал около полетите на футболни отбори с правителствения самолет, предава "24 часа".

За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни еърбъса, които да наречем правителствени самолети, и да се чудим какво да ги правим. И до ден-днешен се чудим какво да ги правим и затова ги даваме да се возят, който ги поиска, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да наберат часове. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на депутката от БСП Корнелия Нинова за политиката по национална сигурност.

Въпросът на Нинова бе свързан с Доклада за националната сигурност, приет през юни 2012 г. „Г-н премиер, чели ли сте този доклад преди да го подпишете? Този доклад е едно политическо харакири. Той е признание за провала на политиката", обърна се към Борисов Нинова. „След като на третата година на управление правите такова признание, какво ще направите в оставащата година", попита депутатката от опозицията.

Синият депутат Иван Иванов заяви, че Борисов носи отговорност за провежданата летателна политика на Авиоотряд 28 и се оплака, че на зададения негов въпрос относно скандалните полети, му е било отговорено, че Авиоотряд 28 е юридическо лице, което не е свързано с Министерски съвет.

Петър Курумбашев от БСП също като заяви, че е задал този въпрос, но и той не получил отговор. „Аз зададох въпрос дали е законосъобразно да се извършват полетите на "Бистришките тигри". По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството", каза Курумбашев. „Кои са тарикатите в тази държава", попита той и посочи, че министър - председателят е със статут на старши тарикат.

В опит да прекрати нападките се включи председателят на парламента Цецка Цачева. „Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите", се обърна тя към Курумбашев. „И ако вие днес и във вчерашното си изказване ми бяхте посочили едно правило на Народното събрание, което е нарушено, то аз бих дебатирала с вас. По отношение на шоу изявите Ви, аз не бих могла да Ви настигна", обобщи Цачева.

След тези изказвания на шефката на НС, тя бе нападната от зам.-председателя на парламента Георги Пирински, който недоволстваше, че въпросът на Иван Иванов бил върнат. Пирински заяви, че Цачева не е изпълнила правилника на Народното събрание като във връщането на питането не е посочила в 3-дневен срок как да промени въпроса си така, че да не нарушава правилника на парламента.

"Госпожо Цачева, вие очевидно не сте направили това, след като господин Иванов ви задава този въпрос", каза Пирински.

Според него въпросът за това как така този правителствен самолет е извършил полети с футболни отбори, е скандален и интересува целият български въпрос. „Това демонстрира безпардонност на премира Борисов, поведението на премиера показва за неговото неразбиране какво е парламентарна държава", смята Георги Пирински.

Припомняме, че скандалът с правителствения "Еърбъс", който доставил Бистришките тигри на Бойко Борисов във Варна за приятелска среща на стадион "Тича", гръмна преди месец. Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб "Чавдар" Етрополе.

Тогава Борисов не отрече и каза: "Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това".

По фактура отборът на Етрополе е платил около 20 хил. лв. "За "Левски" защо не питате? За "ЦСКА" защо не питате? Какъв по-различен отбор са "Бистрица"? Те не са ли момчета, какви са?", запита тогава премиерът.

От Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" се изказаха по казуса като обясниха, че правителственият Авиоотряд 28 няма лиценз, който му позволява да вози футболни отбори, а може да изпълнява само специални полети.