Мъж живее две години без бъбреци

Архив София

14-09-2012, 08:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Хората като Иван, на които са отстранени и двата бъбрека, се броят на пръстите на едната ръка, казват лекарите.

Втора година пловдивчанин живее без бъбреци. Това е 49-годишният Иван Тодоров, развил поликистоза, преди четири години бъбреците му отказали напълно, затова минал на хемодиализа, пише "Стандарт".

Оттогава мъжът води ежедневна битка за живота си.

Три пъти седмично по 4 часа е на процедури, а лекарите правят невъзможното, за да го държат на крака. Единственото му спасение е трансплантация, но засега, както стоят нещата с донорството в България, редът му ще дойде най-рано след 15 века.

Хората като Иван, на които са отстранени и двата бъбрека, се броят на пръстите на едната ръка, казват лекарите. Самият Иван разказва, че когато започнал да се чувства зле, първо си помислил, че има стомашно заболяване, тъй като симптомите му били като при гастрит или язва. Имал гадене, повръщал и усещал болки в корема. Изследванията обаче показали, че проблемът идва от бъбреците.

Поликистозата покосила и двата му бъбрека. Когато единият нараснал до 10 килограма, а другият станал 8 килограма, лекарите решили, че нямат друг избор, освен да ги отстранят. След това започнала борбата на Иван да живее. В един момент дори стигнал до мисълта за самоубийство, но я преодолял и продължава да се бори.

Най-малкото заради съпругата и 8-годишния си син. Пловдивчанинът е включен в списъка за трансплантации, но не храни големи надежди, тъй като преди него чакат още 900 души. Най-много по двама на година са щастливците, за които се намира донор. Така Иван си направил изчислението, че ще трябва да чака неколкостотин години за трансплантация.