Братя Галеви изпрали милиони в Ламанша

Новините

13-09-2012, 09:41

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

35,5 млн лева са минали през фиктивни сделки за мерцедеси

 

Милиони долари са изпрали през малкия остров Гърнси в Ламанша осъдените на 5 г. затвор у нас дупнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев.

Това са засекли нашите разследващи с помощта на ФБР.

Братя Галеви изчезнаха от страната в средата на май, щом Върховният касационен съд обяви, че остават окончателно зад решетките.

През юни Галеви бяха обвинени задочно от спецпрокуратурата, че са тартори на организирана престъпна група за банкови преводи в чужбина чрез фалшиви документи и пране на пари.

Проверката установила, че за 8 г. с помощта на доверената им счетоводителка Христинка Ангелова те успели да изперат над 35,5 млн. лв. чрез фиктивни сделки за внос на мерцедеси, втора употреба, които обаче така и не пристигнали у нас.

Разследващите очакват сумата да набъбне, пише "24 часа".

Гърнси е вторият по големина британски остров в Канала, и се води коронно владение на Великобритания. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона.

Сложността на управлението го прави предпочитана зона за изпиране на пари от бандити от цял свят. Според криминалисти Галеви не са първите българи, чиито милиони са минали оттам.

Особеност на законите в остров Гърнси обаче е, че дълго се бавят отговорите на отправени запитвания за съдебно сътрудничество. Затова и нашите власти не са много обнадеждени, че оттам ще кажат кой е титуляр на сметките на Братя Галеви.

Самите 35,5 млн. лв., които са изпрани от двамата, не са открити, а е проследено само движението им.