Социално слаби и майки ще вземат по 12 кг храна

Архив Пловдив

13-09-2012, 12:26

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

10 хиляди пловдивчани имат право на помощта

БЧК стартира за пета година акция по раздаване на хранителни продукти по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица”.

В Пловдив кампанията бе обявена официално в сградата на областна администрация от Здравко Димитров и шефката на БЧК Таня Георгиева.

Над 300 000 българи имат право на помощта. Храната ще стигне до близо 28 000 души в пловдивско. Вече са разкрити 23 пункта на БЧК, разположени в града и областта. За Пловдив право на помощ имат малко над 10 000 души. Получаването на хранителните продукти ще става срещу лична карта или заверено пълномощно.

През първия транш всеки бенефициент, включен в програмата, има право на общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти: брашно - 5 кг, ориз – 1 кг, спагети – 1,5 кг,  захар – 1кг, зрял фасул – 1 кг,  макарони – 1,2 кг, обикновени бисквити – 0,400 кг, обикновени вафли – 0,900 кг, царевично нишесте - 0,140 кг.

Обикновено около 10 % от храната остава невзета. “Тя се дава на социални и старчески домове, на трапезарии”, каза Таня Георгиева – директор на БЧК-Пловдив. “Нека хората не чакат последния момент, от днес наши доброволци ще ги очакват по пунктовете”, съобщи Георгиева.

Вторият транш на програмата ще стартира на 23 октомври.

Право на хранителна помощ имат:

- Лица получавали целеви помощи за отопление от държавата, за последния отоплителен сезон (2010/2011 г.);

- неосигурени майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година по реда на чл.8 ал.1 от Закона за семейните помощи за деца;

- лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, по реда на чл. 8 д от Закона за семейните помощи за деца;

- семейства, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, по чл. 10 а от Закона за семейните помощи за деца;

- лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната календарна година в дейност „Личен асистент“ по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания“;

- лица, подпомогнати през предходната календарна година с еднократна помощ, съгласно чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

ВИЖТЕ КЪДЕ СА ПУНКТОВЕТЕ В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА