Кабинетът казва днес как насърчава младежите за кариерно развитие

Новините

12-09-2012, 11:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

План за действие за 2012 година по Националната стратегия за младежта ще приеме днес кабинетът на редовното си заседание. МС се отчита и за изпълнението на дейностите по стратегията от миналата година,

съобщиха от държавната пресслужба. Отчетът обобщава извършеното от централните и местните администрации в полза на младите хора през 2011 г. и отчита участието на младежите в инициативите на местно, регионално и национално ниво.

По първия приоритет на стратегията – насърчаване на икономическата активност и кариерно развитие на младите хора, са обхванати общо 51 414 души. Най-много от тях (40 246) са се възползвали от проектите за разкриване на нови работни места и развитие на пазара на труда чрез стимулиране на включването и кариерното развитие на младежите. Тук влизат мерки като осигуряване възможности на чиракуване и стажуване в различни предприятия, участие в проекти за насърчаване на изследователския интерес на ученици и студенти, стажове в държавната и общинската администрации, достъп до студентско подпомагане и кредитиране, подпомагане на професионалната мобилност, услуги за професионално ориентиране и др.

По друг приоритет - подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, през 2011 година са обхванати общо 1 042 494 младежи. Средствата за реализирането на различните проекти и мероприятия са от националния бюджет, ОП "Развитие на човешките ресурси", програмите на Европейската комисия "Младежта в действие" и "Учене през целия живот" и международни донори.

От възможностите за здравословния начин на живот са се възползвали 462 676 млади хора. Над 2300 са били обхванати от мерките за превенция на социалното изключване на младежи в неравностойно положение. В проектите за развитие на младежкото доброволчество са участвали 6220 души, а в тези за повишаване на гражданската активност – 17 507.

Повече от 12 500 младежи са се включили в дейностите по приоритета от стратегията, който има за цел да стимулира развитието на младите хора в малките населени места и селските райони, а над 17 хил. – в проектите за развитие на междукултурния и международния диалог. Близо 18 хил. души, както и учениците в 1354 училища са участвали в проекти за повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.