Милиони каталунци поискаха независимост от Испания

Архив София

12-09-2012, 14:17

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Проучване на общественото мнение през юли показа, че за първи път повече от половината жители на Каталуня са "за" отделяне от Испания.

Повече от 1 милион каталунци поискаха независимост от Испания в деня на областта Каталуня, предадоха световните информационни агенции.

Те издигнаха лозунги като "Каталуня - новата европейска държава". Демонстрацията се проведе в Барселона и бе подкрепена от местните лидери.

Икономическата криза, засегнала тежко и еврозоната, също има отражение върху протеста. Събралите се обвиниха страната за кризата, в която е въвлечена и областта. Според тях, Испания взима от тях повече под формата на данъци, отколкото им дава като финансиране. Те настояват данъчната политика да бъде променена.

Проучване на общественото мнение през юли показа, че за първи път повече от половината жители на Каталуня са "за" отделяне от Испания.

През август бе съобщено, че растящият брой от силно задлъжнелите региони/области в Испания въстават срещу поръчката на правителството на премиера Мариано Рахой за силно понижение на техните бюджетни дефицити.

Това може да затрудни усилията на испанския кабинет да убеди Европейския съюз и инвеститорите, че страната може да управлява своите финанси и да засили очакванията, че в крайна сметка ще се наложи оказването на официална международна финансова помощ.

Мнозинството от 17-те испански региона се съгласиха на тяхна съвместна среща да намалят своите бюджетни дефицити до 0.7% от БВП на съответните регион през 2013г., но икономически мощната област Каталуня (и една от най-дългово обременените области) бойкотира тази среща, като в същото време финансовият шеф на друг голям регион - Андалусия напусна срещата вчера в знак на протест.

През 2010 година, милиони каталунци проведоха демонстрациите са реакция на становището на испанския конституционен  съд, който излезе с решение, че няма законови основания областта да получи автономия, а каталонският език не трябва да измества испанския като основен при официалното общуване в областта.

Не само каталунците в Испания се борят за независимост. В резултат на дългогодишната дейност на баската сепаратистка организация ЕТА за постигане на независимост на Страната на баските са загинали над 820 души.