Панайот Рейзи удари кирка на още един голям социален проект

Архив Бургас

11-09-2012, 13:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Проектът за близо 800 хиляди лева ще приюти 14 деца със специални потребности в модерна база в село Атия.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи даде официален старт на мащабния проект за деца със специални потребности в село Атия.

На площ от пет декара край село Атия ще бъде издигната едноетажна сграда, в която децата лишени от родителска грижа и с увреждания ще могат да бъдат отглеждани в среда близка до семейната, а за тях ще отговарят висококвалифицирани специалисти и медицински работници.

„Надявам се изграждането на този център да допринесе за един по-добър живот на хората в село Атия. Ще бъдат открити осем работни места. Надявам се, че децата, които ще живеят тук да се чувстват наистина като у дома си", каза по време на първата копка Панайот Рейзи. 

Той изрази увереност, че проектът е на много високо ниво, предвид че неговата устойчивост на този етап се подсигурява от държавата, което е сигурност за доброто домуване на малчуганите.

Сгадата ще бъде модерно оборудвана, в нея ще има специални осем спални, пригодени за деца с увреждания, както и просторен детски кът и зелен парк в двора.

Строителството на центъра е по проект „С грижа към детето” по Оперативна програма „Регионално развитие”. В изпълнението му ще бъдат вложени 770 000 лева като гарантовото финансиране е на 100%. Дейностите по изграждането на центъра трябва да приключат до 24 месеца. 

Според Панайот Рейзи обаче независимо от поставения срок има голяма вероятност сградата да бъде напълно готова още от следващата година.

"Сигурен съм, че освен доброто място за подобен социален дом, децата, които са на възраст до 18 години ще успеят и да се социализират с децата от селото. Първоначалната нагласа на жителите не беше особено позитивна, но с времето успяхме да убедим хората, че подобен проект има и икономически характер, а и те самите разбраха, че подобен център е необходим за тази нуждаеща се грипа", обясни още кметът на Созопол.