17 кандидати за ВСС на препитване пред Фидосова

Новините

11-09-2012, 10:45

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кандидатите не били стари лица, кълне се тя

Народното събрание изслушва днес 17-е кандидати, номинирани за членове на Висшия съдебен съвет.

Изслушването ще бъде публично. Всеки номиниран има своите 10 минути, в които трябва да представи тезата си и да отговори на депутатските въпроси.

На заседанието, ръководено от шефката на правната комисия Искра Фидосова, са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и на ВАС - Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев. Покани са отправени и към посланиците на страните членки на Европейския съюз и на САЩ.

Преди ден Фидосова обяви, че не е съгласна с въпросите на неправителствените организации към кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет). Според нея номинираните не трябвало "да дават оценка на определени лица било то в изпълнителната или в съдебната власт, тъй като това няма пряко отношение към техния избор".

Миналата седмица четири неправителствени организации изпратиха 108 въпроса, които да бъдат зададени на кандидатите. Според нея обаче трябва да се задават въпроси, "от които наистина всеки от нас може да направи оценка за качествата на кандидата, особено за нравствените, както и за техните виждания за дейността оттук нататък  на ВСС, за промените, които трябва да се случат в съдебната система".

Пред БНР Фидосова коментира и репликата на омбудсмана Константин Пенчев, че номинираните били "стари лица". "Кандидатурите, които виждам както при нас, така и в магистратската квота, са основно на нови лица, има няколко лица, които са по-познати, но в никакъв случай няма да доминират подобни представители. Няма нищо лошо да има такива представители. Защото това говори за приемственост, каза тя и за пореден път определи процедурата като "безпрецедентно" прозрачна.

Парламентът ще избере своите представители за новия ВСС на 26 септември. Преди това на 15,19 и 21 септември отделните квоти ще направят избора на своите висши представители. Тази събота, първи ще огласят имената на избраниците си съдиите.

Следващият Висш съдебен съвет ще избере новия главен прокурор, както и председателя на Върховния касационен съд. Органът ще трябва да преодолее и дълбоката криза на доверие в съдебната система, създадена до голяма степен от сегашния съвет.

ВСС се състои от 25 членове с мандат за пет години. Мандатът на настоящия съвет изтича на 3 октомври