800 милиона евро разпределят за изявените млади учени на Европа

Архив Бургас

10-09-2012, 14:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

536 изявявени млади учени от цяла Европа ще получат финансиране, като началните субсидии на проект достигат 2 милиона лева.

Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) обяви имената на 536 изявени млади учени днес, които ще получат финансиране на обща стойност около 800 милиона евро. 

Началните субсидии на ЕСНИ достигат до 2 милиона евро на проект. Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти.

По този начин се подпомага развитието на ново поколение талантливи учени в Европа. С тези субсидии — най-големите, отпускани досега от ЕСНИ — ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави. Избраните проекти обхващат широк кръг от теми, свърази със социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.