Пускат висше за компютърни геймъри

Архив Бургас

10-09-2012, 08:31

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Досега специалистите в гейминдустрията разчитаха на самоподготовка чрез уебсайтове, книги и дистанционни курсове.

За пръв път у нас университетска програма ще подготвя кадри за гейминдустрията.

Специалността се нарича „Технологии за компютърни игри” и ще се изучава в Нов български университет от тази учебна година, пише в. "Монитор".

„Гейминг индустрията е най-динамично развиващият се през последните 20 години сектор на развлекателния бизнес. У нас има голям брой фирми, които разработват компютърни игри, развлекателен софтуер, уеб, реклами, анимация или други мултимедийни продукти”, обясниха от висшето училище.

Досега специалистите в гейминдустрията разчитаха на самоподготовка чрез уебсайтове, книги и дистанционни курсове. Студентите, избрали да запишат новата специалност, ще изучават всички елементи от работата по създаване на една компютърна игра. Следването им включва курсове, като „Компютърна анимация”, „Сценарийно програмиране”, „Тримерно моделиране”, „Растерна графика” и др. Освен с технологичната страна на занаята учащите ще се запознаят с правните и етичните аспекти на процеса.

Студентите ще имат възможността да се включат и в програми за студентска мобилност с университети в Португалия, Франция, Белгия и Германия. Обучението предвижда и стажове в реална работна среда, осигурени от университета.