Решенията на Политбюро на БКП влязоха в интернет

Новините

10-09-2012, 16:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Агенцията подготвя и изграждането на Музей на Държавна сигурност в София.

Политбюро на БКП е било следовател, съдия и ценови регулатор на дребни стоки, става ясно от протоколите и решенията на политическото ръководство на партията, които вече са дигитализирани, качени и свободно достъпни в Интернет, съобщи Mediapool.

В сайта "Протоколи и решения на Политбюро на БКП (1944-1989)”са публикувани общо 2459 протоколи и решения, от които 897 секретни, съобщиха от Държавна агенция "Архиви" днес при официалното представяне на проекта. Когато той бъде завършен , ще има достъп до около общо 200 000 страници и близо 400 снимки.

 От документите може да се проследят мащабни политически процеси като т.нар. Възродителен процес, Перестройката, но и много други теми, които са вълнували ръководителите на БКП – осигуряването на жилища и вили, цените на найлоновите дамски чорапогащи и други. Могат да се видят и решенията за отпускането на заеми от над милиард долара в оръжия за Ирак и Либия.

Целта на проекта е хората да се запознаят с процесите и начините, с които са се случвали събитията и са се вземали решенията в една тоталитарна страна.Документите са разпределени по степен на секретност и година на издаване и дават точна представа за дейността на Политбюро. 

Според председателя на ДА "Архиви" Мартин Иванов, само на "стола на истината" може да се каже дали има и днес живковисти в управлението на страната. "Но ако разширим фокуса, почти всички българи имат натрапчивото усещане, че миналото не е влязло в музея", коментира той.

За 45 години през политическото ръководство на БКП са минали едва 55 души, като сайтът представя и техните биографии. Сред тях са били Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Вълко Червенков, Георги Чанков, Антон Югов, Борис Велчев, Цола Драгойчева, Пенчо Кубадински, Александър Лилов и други.

От документите за трайчокостовистките процеси става ясно, че Политбюро е действало и като съдия-следовател и прокурор и е преценявало кой да бъде осъден. Очаквано излизат и данни за ролята на БКП след 1989 година. "При издаването на Указ 56 Тодор Живков казва, цитирам по памет, че ние трябва да назначим наши, свои, отговорни другари, които да застанат в ръководството на тези новообразувани фирми. Което е прелюдия, преход към времето след 1989 г. В крайна сметка "Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка", каза Мартин Иванов.

От агенция "Архиви" подготвят още 2 сайта с личните досиета на загиналите през Балканските войни и полицейските досиета от периода преди 1944 г., които ще представят документи за Тодор Живков, Никола Вапцаров и още около 30 души.

Агенцията подготвя и изграждането на Музей на Държавна сигурност в София, като за целта са необходими около 1.75 млн. лева. Проектът за ДС-музея се развива по идея на агенцията, но бе поет от президента Росен Плевнелиев, който вече покани за откриването му германският президент Йоахим Гаук, който отговаряше за архивите на бившата източногерманска тайна служба Щази. Концепцията за създаването на музея се изготвя под шапката на агенция "Архиви" от куратора Весела Ножарова, журналистката Диана Иванова, писателя Георги Господинов и експерта Юрий Вълковски. Държавата вече финансира и откри Музей на социалистическото изкуство, в който има над 150 експонати.