300 000 шофьорски книжки са невалидни

Новините

09-09-2012, 14:40

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Издадените свидетелства за управление на МПС преди 19 януари 2013-та запазват своята валидност за срока, за който са издадени, и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец

Над 300 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства са с изтекъл срок на валидност.

Съгласно Закона за българските лични документи, това е неизпълнение на разпоредбите, а регламентираните глоби са от 30 до 200 лева, пише vsekiden.com.

Издадените до 19 януари 2013 г. свидетелства остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и за страните от ЕС.
След тази дата, във връзка с изпълнение изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета се въвежда промяна – различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС както следва: за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ – 10 години; за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E – 5 години; свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години.
Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус, водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаваното на свидетелство за управление на МПС.
Издадените свидетелства за управление на МПС преди 19 януари следващата година запазват своята валидност за срока, за който са издадени и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец.