Град в САЩ забранява малките пластмасови бутилки

Архив Пловдив

09-09-2012, 09:51

Снимка:

e-vestnik

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Забраната обхваща опаковки с вместимост до 1 литър

Град Конкорд в американския щат Масачузетс ще се превърне в първия в САЩ, където ще бъде въведена забрана за продажбата на вода в малки пластмасови бутилки, съобщават местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Закон в този смисъл влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Кампанията срещу използването на пластмасовите бутилки бе започната преди 3 години от местната жителка Джийн Хил с твърдението, че те нанасят сериозни щети на околната среда. През април тази година законопроектът бе утвърден от градския съвет, а през миналата седмица бе одобрен от главния прокурор на щата.

„Надявам се, че примерът на Конкорд скоро ще бъде последван и от други градове“, отбеляза Хил.

Забраната включва пластмасовите бутилки с обем до един литър включително. При първо нарушение ще бъде отправяно предупреждение, при второ ще бъде налагана глоба от 25 долара, а всички следващи ще струват на пренебрегналия закона по 50 долара.

Междувременно производителите на бутилирана вода, са недоволни от нововъведението и възнамеряват да се обърнат към съда.

„Забраната лишава жителите и гостите на града от възможността да купят напитката, която желаят. Освен това той ще лиши града от важна част от данъчните му постъпления и ще навреди на местния бизнес“, се посочва в изявление на Международната асоциация на производителите на бутилирана вода.

Конкорд е едва вторият град в света, забранил продажбата на вода в пластмасови опаковки, след като през 2009 г. австралийският Бъндануун въведе аналогична законова норма.