Българин, снимал за Джеймс Бонд, влиза в "Под прикритие"

Архив Бургас

08-09-2012, 15:17

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Преди две седмици той застава пред камерите на българската лента за първи път и се справя с героя си много добре

Собственик на нощен клуб по морето - това е ролята на младия Кръстьо Пеев в третия сезон на хитовия сериал "Под прикритие", съобщава "24 часа".

Във филма си партнира със Захари Бахаров, ролята му не е от главните, но е ключова. Преди две седмици той застава пред камерите на българската лента за първи път и се справя с героя си много добре. Първо - защото самият той е управлявал свой клуб за рок музика в Несебър 5 години, и второ - трупа опит на снимачната площадка, като се снима в големи продукции в Лондон. Една от тях е новият филм за британския разузнавач Джеймс Бонд - "007 Координати: Скайфол", чиято премиера у нас ще бъде на 26 октомври.

"Това е най-красивата и едновременно тъжна история в моя живот", започва разказа си Кръстьо. Миналото лято той се явява на кастинг за малка роля в лентата. Одобряват го и му дават да играе наемен убиец към терористично звено.

Впоследствие продуцентите търсят човек, който знае руски. Оказва се, че българинът е единственият от всички кандидати, който говори езика. Така той получава друга малка роля - на руснак, който влиза в завод, а след това си разменя няколко реплики в екшън сцена с големия Даниел Крейг, който е шестият актьор, изиграл тайния агент. Двамата имат и насрочена дата за общи снимки през миналия януари.

Кръстьо започва да работи по лентата още наесен. Има няколко малки сцени. Самият Крейг не участва в тях, двамата обаче се засичат на снимачната площадка. Британският актьор е неотлъчно на терена с целия екип. Има дори дубльор, който го замества в по-екстремните сцени пред камерата.

 "В този тип продукции до последния момент не ти дават сценария. Всичко е строго секретно, подписват се договори за лоялност, конфиденциалност." Например на снимки се ходи без телефон.

Ако джиесемът е в джоба ти - глобата е $ 20 000. Няма точна сума каква е санкцията, ако някой изнесе информация за сюжета на лентата. В една от клаузите само се казва, че падаш под ударите на закона и съдът решава каква е неустойката.

Пеев не се впечатлява от тези условия, защото те са нормални за големите продукции. Ходи ентусиазиран на снимки и се подготвя за общата сцена с Крейг. Месец преди насрочената дата от графика тя изненадващо се проваля. Причината е, че EON Productions, които държат правата за лентата, прекратяват договора си с кастинг агенцията, за която работи Кръстьо. Фирмата не представила разрешение за работа
на част от актьорите пред продуцентите - това е документ, който работодателят осигурява и е задължителен за чужденци. Без него дружеството не е длъжно да изплати хонорарите. Точно така става.

Българинът още съжалява за несъстоялата се сцена с Крейг Дейвид. Въпреки това не се отказва, а продължава да се явява на кастинги в Лондон, които печели от раз. На един от тях се запознава с режисьорка, която отделя 2 месеца за работа с него. Казала му: "Имаш качества, но си страшно суров." И нормално - 27-годишният Кръстьо няма диплома за актьор. Затова в Англия се записва на 3-месечен курс за киноактьор, който струва 800 паунда.

Всъщност най-голямата пречка за големите роли е по-скоро езикът. Той говори отлично английски, но не може да избяга от славянския акцент. Затова решава да инвестира в уроци при вокален терапевт. "Целият проблем е в звукоизвличането. В процеса на работа обаче успях - езикът ми вече не звучи толкова грубо, омекна. И сега
често ме питат: "Ти от Канада ли си?" Оказа се, че говоря английски с френски акцент." И това не е сучайно - Кръстьо е завършил френската гимназия в Бургас.

Точно заради произношението първите роли, които получава в началото в Англия, са без реплики. Тогава участва предимно като статист в продукции на Боливуд - неформално наименование на индийската киноиндустрия, която е една от най-големите производители на филми в света. Играе студент в Оксфорд, най-стария университет във Великобритания, футболист, военен.

"Лондон е град на конкуренция. Повече от 3 млн. души са пряко ангажирани в този бизнес. Това е една месомелачка на таланти. Опитът, който получаваш, е безценен. Сега правя сравнение със сериала "Под прикритие" - снима се на изключително високо ниво, по западен модел. Честно казано - не очаквах", разказва за впечатленията си Кръстьо.
Когато заминава за Лондон преди 2 години - няма намерение да остава там толкова дълго. Отива на гости при своя приятелка, която е музикантка. Още първата седмица се убеждава, че това е градът, в който най-лесно човек може да се интегрира просто защото там всички са емигранти.

Една вечер той излиза на бар с приятели. Тъй като пушенето в заведения е забранено, отива навън. Присъединява се към компания от около 20 младежи. "Завърза се разговор - кой от къде е . Мислих си, че ще съм много екзотичен и казах, че съм от България. Всеки следващ обаче изреждаше страната, от която идва - Ливан, Япония, Португалия, Франция, Америка и т.н. Нито една държава не се повтаряше. Имаше едно момче, което пушеше в ъгъла, много мълчаливо. Попитах го: "А ти откъде си?" Той сведе глава и ми каза: "Аз съм оттук." Тогава разбрах, че самите лондончани се чувстват чужденци в собствената си страна."

Иначе има едно име, което всеки повтаря, щом чуе България, и това е: Димитър Бебатов, твърди Пеев. "Там всички го уважават и ценят, не чух и едно негативно изказване за него."

Кръстьо се връща тук в началото на лятото, когато наема малък туристически кораб заедно със свой приятел. Двамата организират екскурзии между Слънчев бряг, Несебър, който е родният му град, Свети Влас и Елените. На една от разходките по море научава за кастинга, който се организира за българския сериал "Под прикритие". "Сега съм раздвоен - харесва ми да живея в чужбина, но искам да се развивам и тук."