Хърватският туризъм с исторически рекорд

Архив Пловдив

08-09-2012, 10:27

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Само за първите осем месеца на годината страната е посетена от 9.8 млн. туристи

Само за първите осем месеца на тази година Хърватия е посетена от 9.8 млн. туристи. Това е абсолютен исторически рекорд за този сектор в националната икономика.

В сравнение с миналата година броят на почиващите в Хърватия се е увеличил с 4.2%.

Статистиката е много ясна. Това е най-добрата туристическа година в историята на Хърватия. Страната ни ще бъде лидер в Средиземноморието, посочи хърватският министър на туризма Велко Остоич.

От данните с които разполагаме става ясно, че броят на туристите в Турция, Гърция, Италия, Франция и Малта е намалял в сравнение с миналата година. Само в Испания и Кипър има увеличение, но това е значително по-малко от нашето, каза още Остоич. Според него месец септември се очаква също да бъде исторически за хърватския туризъм.

Велко Остоич очаква в края на годината приходите от туризма да достигнат 7 млрд.евро. Най-голямо увеличение на туристите е регистрирано в Дубровник и столицата Загреб. "Броят на германските туристи тази година се увеличи с 13 на сто и това е резултат от нашата активна политика на този пазар", поясни министърът. Холандските туристи са се увеличили с цели 14 на сто, а този на поляците с 9 на сто.