Бум на жалби от туристи отчита КЗП това лято

Архив Бургас

07-09-2012, 09:33

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

През изминалата седмица Комисията е затворила 2 обекта по морето.Работели без удостоверение за категоризация. Става въпрос за заведения за хранене. Освен запечатване на обекта търговците отнасят и актове. Там глобите са доста солени и варират от 1000 до 10 000 лв.

От близо 500 броя проверки, които Комисията за защита на потребителите е извършила през август, 110 са завършили със съставяне на акт за административно нарушение. Жалбите и сигналите за изминалия месец са 160.

"Като че ли най-много жалби и сигнали това лято имахме за така наречените дублажи на места за настаняване, с направена резервация или по телефон, или чрез интернет и като отиде почиващият на място се оказва, че вече пакетът му е продаден на друг", обяви шефът на местното звено Николай Стойков.

Иначе жалбите били от различно естество. "Имаше такива, които касаят качеството на предлаганата туристическа услуга, недоволство от стаите, в които са настанени туристите, недоволни от качеството на храната, макар че ние касателство към качеството на храната нямаме. Там проверките сме ги правили с БАБХ", допълва Стойков.

През изминалата седмица КЗП е затворила 2 обекта по морето. Работели без удостоверение за категоризация. Става въпрос за заведения за хранене. Освен запечатване на обекта търговците отнасят и актове. Там глобите са доста солени и варират от 1000 до 10 000 лв.

"Процедурата по запечатване на обекта обаче първо се съгласува с ръководството на Комисията в София. След установяване на нарушението, освен административния акт, който се съставя, тръгва едно предложение за съставяне и налагане на тази мярка временно затваряне на туристическия обект. Искам да подчертая обаче, че мярката е временна , когато търговеца представи удостоверение за временна категоризация ние веднага го разпечатваме", уточни шефът на местната дирекция.

Все още хората се жалват от некачествени стоки като климатици, перални печки, хладилници-бяла и черна техника. По данни на КЗП по-малко били жалбите за услуги. Оплакванията там са свързани с изработване на кухненско обзавеждане, спални, изработка и монтаж на врати. "Неискам да прозвучи нескромно, но голяма част от жалбите се решават в полза на потребителите", обяви още Стойков.