„Луфтханза” отмени 1 200 полета

Архив Бургас

07-09-2012, 09:01

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Две трети от полетите на германската авиокомпания „Луфтханза”, планирани за петък, са отменени. Причината е 24-часовата стачка на стюардите, които се борят за по-високи заплати.

Две трети от полетите на германската авиокомпания „Луфтханза”, планирани за петък, са отменени. Причината е 24-часовата стачка на стюардите, които се борят за по-високи заплати, пише в. Стандарт.

Анулирани са 1200 от планираните 1800 полета, съобщи представител на фирмата. Останалите ще бъдат обслужени с компании, които не са засегнати от социалния протест като "Суис еър", "Остриън еърлайнз", "Джърман уингс" и "Юроуингс".

Синдикатът УФО, в който членува по-голямата част от 18-те хиляди души кабинен персонал, обяви късно в сряда, че днешният протест ще започне в четвъртък полунощ и ще продължи 24 часа, ако авиопревозвачът не изпълни исканията на протестиращите.

Стачката засяга летищата във Франкфурт, Берлин и Мюнхен, както и аерогарите в Дюселдорф, Щутгарт и Хамбург.

Профсъюзът УФО, в който членуват 18 000 стюарди и стюардеси, иска вдигане на заплатите с 5 процента със задна дата за последните 15 месеца, за да се наваксат последните три години стагнация. Освен това синдикатът отхвърля предложението за временно наемане на кабинен персонал в самолетите на "Луфтханза".