Европейската централна банка ще изкупува облигации на закъсали страни

Архив Бургас

07-09-2012, 08:44

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Това реши вчера на заседание във Франкфурт бордът на директорите на най-важната финансова институция в ЕС. Директорът на ЕЦБ Марио Драги удържа обещанието си.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната, но само при условие, че провеждат реформи за оздравяване на икономиките си. В противен случай подкрепата за тях ще бъде оттеглена, пише в. 24 часа.

Това реши вчера на заседание във Франкфурт бордът на директорите на най-важната финансова институция в ЕС. Директорът на ЕЦБ Марио Драги удържа обещанието си.

Банката ще започне да изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната като Испания и Италия. В замяна правителствата на страните, които ще получат подкрепа, трябва да са готови да задействат и помощния механизъм на европейския спасителен фонд и на стабилизационния механизъм. Това означава, че за да получат помощ от общата банка, страните в нужда трябва да се съгласят да изпълняват условията за реформи и програми за спестяване, които налагат фондовете.

В замяна двата европейски фонда могат да започнат с изкупуването на облигации, като намесата на ЕЦБ на пазара е предвидена за по-късен етап, ако първите мерки не донесат бърз успех.

Лично директорът Марио Драги обяви взетите решения на пресконференция. Ако държава, получаваща помощ, спре реформите си, спира се и програмата за подпомагане, заяви той. Вероятно МВФ ще поеме задачата на контрольор над бюджетите и програмите за реформи на държавите, получаващи помощ. Драги подчерта, че ЕЦБ ще действа при пълна независимост. Тя ще купува облигации в срок до 3 г., в рамките на които трябва да има положителни резултати за икономиката в еврозоната.