Румен Драганов: Най-много пари в туризма вадят летните курорти

Архив София

07-09-2012, 13:55

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

„Това, към което трябва да се стремим, е да отваряме тази ножица на културния, еко и селския туризъм. Това са онези форми на туризъм, които предлагат целогодишни пътувания. Именно заради това, изключително важно е предстоящото откриване за първи път в новата туристическа история на България, на есенен туристически сезон, което се очаква да бъде на 13 октомври, в Поморие, по време на есенните салони за съвременни изкуства”, заяви председателят на Института за анализи и оценки на туризма

Летният туризъм е по-печеливш, тъй като той генерира около 75% от приходите в туризма.

Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Зимният туризъм генерира някъде от порядъка на 12% от приходите и то в най-добрите случаи, така че не може да се сравняват зимният и летният туризъм като параметри.

Вече е анонсирано, че ще бъде открит есенно-зимният туристически сезон за културен туризъм. Именно този сезон предлага голям брой театрални, оперни и балетни премиери, изключително активна дейност на симфоничните оркестри. Почти всички български общини имат в техните културни календари празници, които са свързани, както с традициите и обичаите на България, така и с нововъзникнали туристически атракции, фестивали и карнавали.

Очакваме натиска на магистралата или пресата на магистралата, която ще даде възможност за краткотраен отдих, в рамките на къси или дълги уикенди на българското Черноморие, което ще се отвори като културна дестинация. Например, ние виждаме плана за опазване и управление на Несебър, който дава един нови възможности за отваряне на тази дестинация за целогодишен туризъм.

По същия начин са и Поморие, Созопол, Бургас, Варна, Каварна и всички дестинации, които са свързани не само с традиционния туризъм в частта му култура, свързан с архитектура и археология, но и съвременните изкуства и главно развитието на постмодерния културен туризъм.

Виждаме всички тези инсталации, пърформанси и фестивали, базирани на съвременните изкуства по какъв начин „обживяват” тези населени места и дават мощен тласък на развитието на туризма в неговата нова роля, именно постмодерният културен туризъм, каза още Румен Драганов.
"Фокус"