В Бургас объркаха оборудване за рафинерия с реактивен реактор

Архив Пловдив

07-09-2012, 17:21

Снимка:

БургасУтре, Славея Стоянова

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Свръх товарът успя да натроши част от централен булевард и да се превърне в атракцията на деня

Стотици бургазлии проследиха парада на първата супермашина, която тръгна от пристанището за бургаската рафинерия рано тази сутрин, разказват колегитео от БургасУтре.  Огромното съоръжение тръгна от порта малко преди 6 ч. и премина през централните булеварди като навсякъде събираше тълпи от мераклии да го зърнат на живо и да го снимат.

Заради него 3 улици бяха затворени за движение за няколко часа. Свръх товарът успя да натроши част от настилката по бул. "Демокрация", откъдето мина маршрутът му, но работата по нейното възстановяване ще започне още следващата седмица. Любопитни минувачи побързаха да си направят цяла колекция снимки във всевъзможни пози, докато мегатоварът бе спрян от движение точно до сградата на БСУ.

Районът бе отцепен, няколко полицейски коли отбиваха движението. Реактивен реактор бе топ предложението на младеж какво всъщност представлява извънгабаритният товар. Работниците, които имаха грижата за сложната операция, обаче услужливо обясняваха на всеки поинтересувал се какво представлява мега машината. В истинска атракция се превърна и за малчуганите съоръжението, което е с внушителните мерки 6,44 м ширина, 9 метра височина и дължина 60 метра. Десетки хлапета се покатериха на платформата за да си направят ефектен кадър с мегаоборудването на бургаската рафинерия, което тежи 1 656 тона.

Екип на "Дискавъри" също проследи цялата акция и ще излъчи филм за гигантските товари. Освен превоза каналът е заснел и тяхното изработване, транспортиране от другия край на света, разтоварването им на бургаския порт и самия монтаж в рафинерията на Лукойл.

На 15-и този месец ще мине още един идентичен товар, като това са най-тежките съоръжения, минавали някога през територията на цялата страна.