Пускат горещ телефон за изчезнали деца

Архив Бургас

05-09-2012, 13:26

Снимка:

sxc.hu

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

От началото на 2012 има информация за 14 случая. Повечето деца са жертва на трафик към Испания и Финландия.

Горещият телефон 116 000 за изчезнали деца ще заработи през септември. Въвеждането му ще даде възможност да се откриват все повече деца, жертви на трафик, и това ще е бърз информационен канал за институциите, които работят по този проблем.

Това заяви Милена Дянкова, държавен експерт в Агенцията за закрила на детето, пред БНР.

За миналата година са получени сигнали за 47 случая - 36 момичета и 11 момчета са станали жертва на трафик с цел трудова или сексуална експлоатация. Това са деца, жертви на трафик, към Испания, Австрия, Гърция, Германия, Англия, Швеция, Чехия, Холандия, включително има 4 случая на вътрешен трафик в България. Това са предимно случаи, свързани с извършване на джебчийски кражби в страните от ЕС, обясни Дянкова.

От началото на 2012 има информация за 14 случая. Повечето деца са жертва на трафик към Испания и Финландия.

Може да се направи изводът, че цифрата на децата, жертви на трафик, остава постоянна в последните три години. Хубавото е, че все повече държави от ЕС разбират дълбочината на проблема, правят се трансгранични връзки чрез консулствата на България. Така случаите много бързо стигат до българската система за закрила на детето, допълни експертът.

По темата взе отношение и д-р Росанка Венелинова, изпълнителен директор на Център "Надя", който изгражда и ще администрира горещата телефонна линия за изчезнали деца.

В 18 държави от ЕС работи тази гореща линия и цифрата е динамична. Трудно е да се изгради такава сериозна система, тъй като става дума за сериозна работа съвместно с държавните институции, главно с представителите на МВР, Криминална полиция, сектор "Издирване". На телефонната линия ще работят психолози и социални работници, които следват подробно протокола и минималните стандарти за задаване на въпроси при проследяването на всеки случай. Телефонът ще улесни работата на криминалистите, които издирват изчезналите лица, каза Росанка Венелинова./ 24 часа онлайн.