Търсят още наши кокаинови босове

Архив Бургас

05-09-2012, 08:27

Снимка:

“ЛА ВОС ДЕ ГАЛИСИЯ”

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Все още се издирват двамата българи, които по документи са собственици на яхтите, ползвани за трафика на кокаина.

"Убеден съм, че на по-късен етап от разследването срещу последния случай на кокаинов наркотрафик от българи ще има привлечени наши граждани, които са на по-високите нива на оргазация. Част от групата й попадна в друго разследване в Индонезия.

Там се установи, че вторият човек Тинко Гарев е наемал екипаж за плавателен съд в Индонезия до о. Бали в опит за предполагаем трафик на 1,8 т кокаин", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Свиленград вчера, предаде в. 24 часа.

По този случай сме провели работни срещи и сме обменили информация с индонезийските и италианските власти, уточни вицепремиерът.

Все още се издирват двамата българи, които по документи са собственици на яхтите, ползвани за трафика на кокаина. Макар че се водят на името на нашенци, платноходите плавали под британски флаг, обясниха разследващи. Има данни, че тези "яхтсмени" се крият във Великобритания, но все още не е ясно къде са.

Според оперативни данни четиримата арестувани българи край Канарските острови щели да приберат по около 20 хиляди лева за неколкодневния круиз с кокаин в трюма. Толкова в момента било заплащането на този вид "услуги", разкриха антимафиоти, които разследват този вид международни канали.

Цветанов пък не изключи вероятността при случая с ареста на екипажа от 4-мата българи от двете яхти в Атлантическия океан назад във времето да се намерят
пресечни точки с арестувания  като кокаинов бос Евелин Банев-Брендо.

“На този етап не бих определил този канал като негов канал”, обясни МВР шефът.
"Преди 20 г. Брендо бе обикновен измамник, но хора като Иван Тодоров-Доктора и Косьо Самоковеца успяха да придобият бивши държавни канали за цигари и оръжие. Благодарение на създадените контакти и реализираните печалби те успяха да стигнат много високи позиции в йерархията.”

МВР шефът припомни, че 2 седмици преди ареста на Брендо негов съгражданин от Тополовград бе задържан в Германия с укрити в тайник в автомобила му 2,5 млн. евро и следи от кокаин.

“Работим в много тясно сътрудничество с българските власти, за да приключим с трафика
на кокаин”,  заяви шефът на испанската полиция Игнасио Косидо след удара край Канарските острови. Той нарече "отлична" операцията за разбиване на българските трафиканти и обяви, че тя е част от стратегическа линия. След месеци следене испанските власти съвместно с българските и британските заловиха 500 кг кокаин и две яхти с българи в Атлантика. Дрогата е качена във Венецуела.

15-метровата яхта с кокаина се нарича “Панчито”. Тя тръгнала от Испания за Венецуела и била заловена на обратния път, на 500 мили от Канарските острови, пише испанската преса. Командоси взели на абордаж съда и арестували двамата българи на борда - мъж и жена. Вторият съд на наркотрафикантите тръгнал на 25 август от испанския бряг, за да пресрещне аверите с товара от половин тон кокаин. Други командоси щурмували тази яхта едновременно с първата и заловили още двама българи.