Пентагонът бесен, пуснаха книга за разстрела на Осама

Новините

05-09-2012, 11:12

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Хитовата творба е написана от бивш американски "тюлен"

Книга на бивш американски "тюлен", в която се описва операцията на спецчастите на САЩ, при която бе убит лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен в Пакистан,

съдържа поверителна и деликатна информация, заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл, цитиран от ДПА и Франс прес. "Написаното е трябвало да бъде прегледано от военни представители преди публикацията на книгата", твърди той.

"Нелек ден - описание от първа ръка на мисията, при която бе убит Осама бин Ладен" е написана от бившия командос от специалните части на ВМС на САЩ Мат Бисонет под псевдонима Марк Оуен.

Първоначално бе предвидено книгата да излезе на 11 септември, но поради огромното търсене датата на пускането й в продажба бе изтеглена за 4 септември.

Джордж Литъл отказа да посочи какви правни мерки може да бъдат предприети срещу автора, но заяви, че той е нарушил поети от него задължения за неразгласяване на данни, които представляват държавна тайна, при постъпването като член на спецчастите на САЩ.

"При тези мисии има тактики, техники и процедури, да не говорим за човешки животи, които са изложени наопасност. Връх на безотговорността е този тип материали да не бъдат проверени за евентуално изтичане на поверителна информация. След като прегледахме книгата ние сме сериозно обезпокоени", допълни говорителят на Пентагона.