За вкусното синьо злато

Архив София

02-09-2012, 13:45

Автор:

Ивелина Вълчева, ВарнаУтре

Всичко от Автора

Една синя слива съдържа антиоксиданти колкото 100 гр боровинки.

Сините сливи безспорно са много вкусен плод.

Но освен със сладко-киселият си вкус, те са известни и с цял куп полезни съставки. Есенният плод има безброй лечебни свойства. Сините сливи съдържат са резервоар с витамини, минерали и микроелементи: B1, B2, PP, C, провитамин A, натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо.

Друг плюс на синия плод е, че както и да се консумира той е полезен. Независимо дали ги похапваме в сладко, конфитюр, компот или сушени, сините сливи запазват своите чудодейни свойства. Нещо повече, сушени те не само съхраняват състава на полезни вещества, но са по-богати на захари и органични киселини. Освен това в това си състояние имат много по-висока енергийна стойност. В 100 гр сушен плод има 264 кал.

Сините сливи са изключително полезни при авитаминози и анемии, особено при анемия, породена от липса на желязо в организма. При проблеми със стомаха също са незаменим помощник. Тези, които искат да свалят някой и друг килограм, безспорно могат да се доверят на сините сливи. Те имат разслабително действие и помагат за нормализирането на обмяната на веществата в организма. Компот от сини сливи пък помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. Сушените сливи са полезни при склероза.

Сините сливи имат и антибактериални свойства и подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически и умствени натоварвания. С две думи, ако сте прекалили с работа, учене или сте затрупани с грижи, хапнете си от синьото злато. Сините сливи оказват тонизиращо въздействие върху организма и повишават дейността на имунната система в борбата със свободните радикали, тъй като имат антиоксидантно действие. Учените твърдят, че една слива съдържа толкова антиоксиданти, колкото в 100 г боровинки.