Още няма паметник на принцеса Даяна в Лондон

Архив Бургас

01-09-2012, 10:00

Автор:

в."Мирър"

Всичко от Автора

Затова вчера онези, които искаха да почетат паметта й, разстелиха както всяка година килими от цветя пред резиденцията й - дворецът Кенсингтън.

15 г. след трагичната смърт на принцеса Даяна в Лондон все още няма паметник, където многобройните й почитатели да могат да се поклонят, пише в. "Мирър".

Ако човек се разходи из британската столица, няма да открие нищо освен един фонтан в Хайд парк и една кичозна статуя в "Хародс", което да напомня за тази красива жена, която имаше толкова силно влияние върху хората не само във Великобритания, но в цял свят, отбелязва изданието.

Затова вчера онези, които искаха да почетат паметта й, разстелиха както всяка година килими от цветя пред резиденцията й - дворецът Кенсингтън. Стотици се събраха и на лобното й място Пон дьо л'Алма в Париж, където скулптура пламък напомня за инцидента.

Лейди Ди, както всички я наричаха, загина смазана в колата си на 31 август 1997 г., в момент, когато изглеждаше преодоляла травмата от развода с принц Чарлз и готова да започне да пише нова страница в живота си. Жертви на пътния инцидент станаха също приятелят й Доди ал Файед и шофьорът на автомобила. И до днес мистерията, заобикаляща катастрофата, продължава да занимава любителите на конспиративните теории въпреки доклада на Скотланд ярд от декември 2006 г., че става дума за трагичен инцидент, а не за заговор за убийство.

Днес Даяна щеше да е на 51 г. и едва ли младите поколения вече се вълнуват от съдбата на принцесата, която някога предизвикваше кошмари у кралица Елизабет Втора, отбелва френското сп. "Поан". Само няколко хиляди фенове годишно ходят да се покланят на гроба в имението в Алторп при 150 000 през 1998 г.

Благотворителната асоциация, която носи името на уелската принцеса, също се очаква да затвори врати в края на годината, след като кризата изчерпа фондовете й. Благодарение на нея бяха подкрепени много проекти за децата, болните от СПИН, бездомните и засегнатите от проказа. Когато фондацията изчезне, ще бъде ли асоциирано името на лейди Ди с нова хуманитарна кауза, питат се феновете й. Според тях това е изцяло в ръцете на синовете й Уилям и Хари и специално на по-големия син, който един ден ще бъде британски крал.

Щеше да защитава като лъвица от скандалите лудата глава Хари

Ако беше жива, принцеса Даяна щеше да защитава малкия си син като лъвица от скандалите, но щеше да се тревожи за посоката, в която той е поел.

Това написа вчера във в. "Сън" биографът на покойната лейди Ди Андрю Мортън. Годишнината от смъртта на принцесата на народа почти съвпадна с аферата с голите снимки на принц Хари в Лас Вегас, който разтърси британската монархия преди дни. Според Мортън Даяна щеше да се отнесе спокойно към лудориите на 27-годишния младеж - самата тя някога бе заснета разсъблечена край испанските брегове - но щеше да го посъветва да стои далече от алкохола.

Даяна винаги е смятала, че по-малкият й син - клоун, влюбен в забавленията, но способен да оцелява, ще се справи по-лесно с живота от предопределения да бъде крал Уилям, пише още Мортън. Според него днес обаче тя би била огорчена да види, че буйното момче, въпреки старанията си, сякаш е забравило да порасне.

Хари наистина не може да стои мирен. Голите снимки от партито в Лас Вегас, на което се говори, че някои от участниците са смъркали и кокаин, е само последният от шумните скандали, в които той се забърква. Според анонимни очевидци във ВИП апартамента в столицата на хазарта се е случило нещо много по-сериозно и то тепърва ще разтърсва двора. Две дами, участнички в разюздана веселба, вече обявиха, че разполагат с видео, което било истинска бомба.

Хари обаче отдавна е спечелил сърцата на британците с детско-мъжкарския си чар. Той служи 4 месеца в Афганистан и е готов да се върне там като пилот на хеликоптер. Искрено се е посветил на благотворителните каузи, започнати от Даяна. Така че вместо упреци, принцът получи неочаквана подкрепа. Във фейсбук бе създадена група за солидарност "Да подкрепим принц Хари с гол поздрав" и на страницата хиляди военнослужещи се съблякоха дибидюс. 68 на сто от британците обявиха историята със снимките по-скоро за забавна, отколкото за осъдителна.

Принцът обаче изтри профила си във фейсбук, където се подвизаваше под името Спайк Уелс. Същото направили и най-близките му приятели, за да не изтекат там още по-скандални снимки от друго парти на остров Некер - райското кътче, собственост на милиардера сър Ричард Брансън.

Според повечето медии на Острова сега цари затишие пред буря и всички чакат да видят дали дамоклевият меч с цялата си тежест ще се стовари върху реномето на короната. Твърди се, че ако въпросното видео види бял свят, това ще е най-големият кралски скандал за всички времена.

Хари очевидно не може да стои мирен. Седмици преди появата на голите снимки британските медии писаха, че кметът на градчето Джила Бенд в Аризона, където 27-годишният военен пилот тренираше за управлението на хеликоптер "Апачи", се оплакал, че той често пъти излиза по нощните часове да пие.

Принцът показа буйния си нрав и по време на връзката с бившата си приятелка Челси Дейви. Двамата непрекъснато се разделяха и събираха, докато накрая обявиха, че късат окончателно. След скандала с голите снимки пък го напуснала сегашната му приятелка Кресида Бонас.
Репутацията на принца като лошо момче води от тийнейджърските му години, пише сайтът "Дейли бийст". През 2001 г. таблоидите гръмнаха, че 16-годишният младеж многократно е залавян да пуши марихуана.

Когато новината стана обществено достояние, принц Чарлз затегна юздите му и го прати на лечение. Дворецът се принуди да признае, че Хари е опитвал канабис няколко пъти, но че не прибягва до него редовно.

Две години след краткия престой във възстановителния център, рижият младеж отново се озова в центъра на медийна шумотевица. Преподавателката от колежа "Итън" Сара Форсайт обяви, че е била принуждавана от университетските власти да се погрижи за академичния успех на младата кралска особа. По думите й тя направила почти всичко по артпроекта, който Хари представил за свой, за да мине изпитите през 2002 г., гарантиращи му влизане във военната академия "Сандхърст". Форсайт твърдеше, че има записи, които могат да докажат правотата й. "Хари не е мамил", гласеше позицията на Бъкингам.

Но докато тази история мина почти тихомълком, следващата лъсна на първите страници на вестниците. Става дума за партито за Хелоуин през 2005 г., на което 20-годишният младеж се появи в униформа на висш офицер от Вермахта и със свастика на ръката. В. "Сън" публикува снимката на първата си страница с огромното заглавие "Нацистът Хари". Тук фактите нямаше как да бъдат отречени, затова екипът по комуникациите на двореца бързо излезе с декларация от името на принца: "Много съжалявам, ако съм създал неприятности или ако съм засегнал някого", гласеше тя. "Това бе неподходящ избор на костюм, за което моля за извинение." Редица политици настояха Хари да се извини публично, а други бяха на мнение, че неговото място не е в академията "Сандхърст".

Пак същата година Хари се замеси и в бой с папараци пред нощния клуб, но тогава говорителят му каза, че това е била самозащита. Две години по-късно случката се повтори пред друг клуб. Хари се опита да удари фоторепотера, но не беше трезвен и падна на земята.

Перипетиите на третия в линията на наследяване на трона не спряха дотук. През 2009 г. на бял свят излезе видео, в което той прави расистка според мнозина забележка за пакистански кадет от "Сандхърст". Хари се оправда, че е използвал израза "паки бой" като "прякор на един от популярните членове на взвода".

Как ще се развие сега интригата с момчето, което се опитва да порасне, но за което кралският протокол е тесен?

Хари не се появи на откриването на параолимпийските игри, но изпрати поздравление към участниците. Говори се, че той все пак ще бъде на 3 септември на състезанията редом до брат си Уилям и съпругата му Кейт. Историята с неразумните му изпълнения обаче може да не свърши дотук.