Искат стандарт за селския казан за ракия

Архив Бургас

01-09-2012, 09:39

Снимка:

Novinar.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

1354 са всички вписани обекти. Първенец по регистрирани казани е Бургас.

Винпромите пускат данни за градусите онлайн

Винпромите ще подават по електронен път данни за количеството и градусите на произведения от тях алкохол към информационната система на Агенция „Митници”. Това предвиждат промени в наредбата за изискванията и контрола върху средствата за измерване на акцизни стоки, публикувани на сайта на Министерство на финансите.

В новия текст е записано, че производителите трябва да изпълнят изискването до 31 март догодина. Причината е, че дотогава ще бъде внедрена и акцизна централизирана информационна система на Агенция „Митници".

Производителите вече ще бъдат задължени да измерват чрез специални уреди не само количествата дестилиран алкохол, но и градусите му, пише още в мотивите към промените. Там се посочва и че целта им е да се създаде равнопоставеност между всички лица, които използват средства за измерване и контрол, за да отчитат показателите от значение за определяне на данъчната основа за изчисляване на акциза.

Изсъхнали лозя провалят гроздовата

Селската ракиджийница на пловдивското село Брестовица е на път да остане без работа. Заради тежката зима тази година са измръзнали около 70-80% от лозята на частните стопани. За това алармира кметът на селото Любен Радев. „Тази година няма грозде. Реколтата е изключително слаба и причина са лютите студове, които умориха лозята”, казва Радев.

Брестовица е селото, което в Пловдивско е известно като Меката на ракията и виното. Гроздовата реколта там всяка година е с високо качество и местните са специалисти по домашна гроздова. „Е, като няма грозде, ще варим от кайсии, сливи и каквото има на пазара”, коментират хората. В селото им има една ракиджийница с два казана – един от 500 литра и втори от 700 литра. Цената приблизително е около 50 лева за по-малкия казан и около 70 лева за ползването на по-големия.  

В другото подбалканско село – Белащица, в което няколко поредни години имаше празник на домашната ракия, се оказва, че липсва ракиджийница. „Нямаме ракиджийница. Има идея да бъде направена в селото, което е приоритет на местната потребителска кооперация”, призна кметицата Цветанка Читакова. Кметицата не е сигурна дали празникът на домашната ракия ще бъде продължен. Масово хората по селата пък са се изучили да варят тайно ракия в избите си в минидомашни казани. Дори жените се били специализирали в процедурата и вадели анасонлийка с добри параметри и градуси.

Варненци приготвят огнената течност на терасите

Варненци дори варят дневната си доза на терасите на панелките. Те обикновено използват за дестилатори соковарки, обясняват пред „Монитор” запознати с техниките за добиване на високоградусова шльокавица при домашни условия.
Според запознати жителите на Варна се възползват от летния сезон максимално и казаните за варене на огнената течност край морската столица бълват цяло лято самогон денонощно.

Ракия се вари от всякакви сладки плодове, които хората събират, изчакват да ферментират и ги слагат на огъня за дестилация. Повечето си варят домашна ракия за собствена консумация в казани, купени от мургави търговци. Цената им във Варненско е около 100 – 200 лева в зависимост от обема им. Според Киро Михов, кмет на село Климентово, легално в местните казани в района вземат по около 30-35 лева за варене и акциз.

Така при обем от 250 литра обикновено се получават около 20-25 литра от спиртната напитка. Иначе подготовката на материала и на казана, паленето на огъня и варенето са си цяла философия, с която всеки майстор се гордее и се хвали.

Пекат плодова в перални “Рига”

В Кюстендилско хората използват нестандартни начини за варене на ракия. Спецове са пригодили старите перални “Рига” на казани, които се включват в електрическата мрежа. Няколко часа по-късно от тях прокапва ракия.

„Една пералня побира 60-80 литра плодови джибри. След дълго варене през тясната тръбичка започва да тече ракията. Имам си и спиртометър, с който винаги я догаждам между 40 и 50 градуса. Обичаме си я по-силна”, коментира възрастен човек от Кюстендил.

Другият законен начин за производството на ракия е в т.нар. “казаници” по селата. Там едно варене излиза около 40 лв. Мераклиите обаче трябва сами да си доставят дърва. „Така цяло село ще разбере, че вариш ракия. После дойдат крадци и ти разбият мазето”, обяснява 70-годишният бай Георги от село Жиленци. 

5 лева за кило пукница

Литър ракия в нелегален казан струва 5 лв., показа проверка на репортер на „Монитор”. Собствениците на такива обекти напоследък предлагат и екстри, например транспорт на плодовете и дървата за казана, а после и на готовата ракия.

Високите акцизи докарват големи печалби на притежателите на нелегални казани, оплакаха се конкуренти от легалния бизнес в Добрич. Там нелегалните казани са 4-5, твърдят отлично осведомени източници. Мераклиите да сварят ракия обаче чакат на дълга опашка. Причината е, че местата са заети със седмици напред и трябват яки връзки, за да могат желаещите да се вредят навреме.

“При нас идват да варят, защото там нямало място”, оплакват се собствениците на регистрираните казани. Според тях хората ги заобикалят заради акциза, който вдига цената на спиртната напитка. Стойността на литър ракия в лицензиран казан е около 8 лв. Калкулацията включва акциз по 2,20 лв. за литър, 25 лв. такса и около 35 лв. за захар. Към сметката трябва да се прибави и цената на плодовете.

Дестилират в тенджери под налягане по руска рецепта

Самоделни миниказани за варене на ракия по изпитана руска рецепта действат в много апартаменти в Русе, разкриха пред „Монитор” любители на скоросмъртницата.

За целта се използват обикновените домакински тенджери под налягане. Джибрите се изсипват в съда, като те не трябва да заемат повече от две трети от вместимостта му. На мястото, откъдето излиза парата, се поставя маркуч с подходящ диаметър. За да се охлади парата, маркучът в другия край се навива неколкократно и тази част се поставя в кофа със студена вода. Материалът се вари на тих огън на обикновен домакински котлон. От една тенджера под налягане излизат около 250 г ракия с доста добро качество, твърдят любители на чашката.

Общо 190 регистрирани казана за ракия действат в четирите обслужвани от русенската митница области – Русе, Разград, Силистра и Търговище. Броят им не се е променял от 2006 г., когато бе въведено изискването да не се надвишават 1000 л.

До 3000 лева глоба, ако я варим нелегално

3600 литра нелегално сварена домашна ракия са задържали митничарите от началото на годината, съобщиха от Агенция „Митници". Оттам припомнят още, че сезонът за варене на домашна ракия тепърва започва и количествата конфискуван алкохол вероятно ще нараснат. 

По закон всички малки обекти за дестилация на алкохол трябва да се регистрират в Агенция „Митници”, а контролът върху тях се извършва от поделенията по места. Това са казани, които имат обща вместимост на съдовете до 1000 литра. Освен това в тях трябва да се вари ракия от грозде и други плодове които са собствено производство на хората.

Произведеният алкохол трябва да е само за лично и семейно ползване и не трябва да надвишава 30 литра годишно. Въпреки това много хора предпочитат да прескочат процедурата, за да избегнат плащането на акциз. Според данни на митниците през първите седем месеца на годната са били открити 24 казана, които не са били регистрирани според изискванията и на практика в тях се е изварявала ракия незаконно.

През цялата минала година хванатите нелегални казани са били 51. „Лицата, извършващи дейност в тези нерегистрирани обекти, са глобени, а съоръженията, използвани за изваряване на ракията, са отнети в полза на държавата”, обясниха от митниците. 

По закон глобата за изваряване на ракия в нерегистриран казан е от 500 до 3000 лв. Освен това нарушителят трябва да плати и сумата на неначисления акциз за произведената стока до датата, в която е бил заловен от митниците.
1354 са всички малки обекти за дестилиране на алкохол, които са вписани в регистъра на Агенция „Митници”, уточниха от ведомството. Първенец по регистрирани казани е Бургас.

Там легално се вари ракия в 315 малки обекта. В Пловдив са регистрирани 230 казана, а във Варна – 227. Най-малко легални обекти за варене на ракия има в София. Те са само 20 на брой.

Според големите производители на спиртни напитки обаче казаните, в които се вари ракия, реално са много повече. „При експертно засичане съдовете се оказаха между 9 и 12 хиляди и това са само тези, за които има информация по общините”, коментираха от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.