30 датчика хващат фалшивия паспорт

Новините

29-08-2012, 08:25

Снимка:

в. "Монитор"

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Проверката ще отнема само 7 секунди

През проверка от 30 датчика ще минават новите паспорти с биометрични данни на летище „София”.

Това стана ясно вчера след откриването на първите в страната електронни гишета за автоматизиран граничен контрол. Четирите места за проверка на документите се намират на „Терминал” 2. Всеки гражданин на Европейския съюз,  Швейцария или от европейската икономическа зона при пристигането си в България ще минава през гишетата с паспорта си, като само за 7 секунди машината автоматично ще казва дали документът е истински и ще пропуска пътника, съобщи комисар Бисер Костадинов от „Гранична полиция”.
Използването на електронното гише става изключително лесно. Над него
има голям плазмен телевизор с инструкции

Първото нещо, което трябва да направи пътникът, е да отвори паспорта си на страницата с личните данни и да го сложи в малка черна кутия. Устройство в нея преценява дали документът е валиден и ако отговорът е положителен, две малки вратички се отварят пред гражданина и се затварят след него. Следващата стъпка е сравняването на информацията от чипа на паспорта, в който се намират биометричните данни с чертите  на самия пътник. Високотехнологична система от камери прави моментна снимка на пътника и търси съвпадение с белезите на лицето и цвета на очите с тези от снимката в документа. При съвпадение на данните втори врати се отварят и пътникът може да продължи. Системата може да сравнява и пръстови отпечатъци. Ако има несъответствие обаче, вратите остават затворени и собственикът на документа остава затворен. В тази ситуация веднага към него се приближава граничен полицай, който го отвежда за допълнителни проверки.

„През електронните гишета ще минават само пълнолетни граждани, тъй като при непълнолетните антропологичните черти още не са развити и може да се получи разминаване

посочи още Бисер Костадинов. С въвеждането на автоматизирания контрол се премахва субективния фактор при проверките. „Ако човекът може да бъде излъган с отлично подправен паспорт, то машината няма как да се хване”, коментираха гранични полицаи. В същото време самите проверки ще стават за секунди, което ще стопи образуването на опашки след кацането на самолета.

Другият голям плюс на системата е, че прави онлайн справка за гражданина в масивите с издирвани лица както на МВР, така и на Шенгенската информационна система. От 30 юни, когато гишетата са заработили пробно, през тях са минали около 8000 души и са били разкрити 13 издирвани лица и много пътници с невалидни документи. По този начин се ограничава възможността у нас да влязат терористи или издирвани престъпници.

Всичките четири електронни гейта ще работят денонощно и са с неограничен капацитет. От МВР съобщиха вчера, че наред с намаляване на времето за проверка на пътниците ще се оптимизира работата на граничните полицаи, тъй като един служител ще осъществява контрол на няколко гишета. В същото време системата подпомага събирането и обработката на статистически данни, с което се улеснява анализът на рисковите профили пътници.

„Електронната техника ще бъде гаранция за недопускане на лица с фалшиви документи. Средствата, които получаваме солидарно от ЕС по фонд „Външни граници”, ни дават възможността да надграждаме общата сигурност, покривайки най-високите технически стандарти”, обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъстваше лично на откриването на електронните гейтове.