Кабаиванов: Абсурд е да правим коалиция с ДСБ

Архив София

29-08-2012, 11:19

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Лидерът на СДС разкритикува старото ръководство заради общите действия с БСП. "Не е задължително председателят на партията да е роден на жълтите павета" категоричен е карловският кмет

Визитка:

Роден е на 21 януари 1961 г. в Стара Загора

Лекар и икономист

Член на СДС от 1992 г.

Председател на общинския съвет в Карлово (1999-2003 г.)

Кмет на Карлово през 2003-2007 г. и от 2011 г. досега

Избран за лидер на СДС на вътрешните избори на 15 юли 2012 г.


- Г-н Кабаиванов, от месец вече сте лидер на СДС, какво става в партията? Отстрани изглежда, че има два центъра на властта, две СДС-та - едното на "Раковски" 134, второто - в парламента.

- В отпускарския август решихме да отметнем организационна работа. В момента ръководството (НИС) и експертите на СДС работим усилено по политическите теми и приоритети в новия политически сезон. Не мисля, че "Раковски" 134 мълчи - позиция имаме и за референдума на БСП за АЕЦ "Белене", обсъждаме анализ и пакет от мерки за растящата цена на тока, не сме забравили дори темата с българския спорт, след "висотите", постигнати на олимпиадата в Лондон... Заложили сме поне десет приоритета и в началото на сезона ще ги представим. Не е вярно, че има две СДС-та и властови центрове. Моята политика и тази на членовете на ръководството е за работа в синхрон с депутатите от СДС. От наша страна има и ще има добронамереност и коректност. Отношенията се градят върху спазване на устава и принципите в партията. А те са ясни - политическите решения се вземат от Националния съвет (НС) и ръководството, а парламентарната група и всички членове на СДС ги изпълняват. Разбира се, всеки от депутатите може да внася теми, идеи, да изказва мнение. Решенията се вземат от политическите органи.

- Все пак от месец политически позиции излизат от депутати, а не от централата. А бившият лидер Мартин Димитров попита публично във фейсбук къде са позициите на СДС за замразените цени на храните, цените на горивата, полетът на Бистришките тигри, ако щете...

- Всички, включително и господин Димитров, ще имат възможността да се уверят в работоспособността на СДС, не се безпокойте. Имаше нужда от седмица-две след вътрешните избори за организация на работата и това е нормално. А и държа на екипния принцип - политиките на СДС първо се обсъждат, след това да се представят публично.

- Само че се случват актуални неща, които не чакат да се структурирате.

- Така е. Ето, покрай заплахата да спре да се изучава български език в наши училища в Молдова, само СДС реагира веднага и настоя образователното министерство спешно да намери средства, за да реши този проблем.

- Това ли е най-важна тема сега, че реагирате бързо? Вместо цените на тока, бензина, храните.

- Никоя тема не е за подценяване, партиотизмът и как живеят сънародниците ни зад граница - най-малко. По отношение на цените - въпросът не е еднодневка. Какво печелим, ако и СДС каже колко е лошо положението? По-важно е да има експертен анализ на причините и да дадем решения какво да се прави. Подходът със замразяване на цени не работи - нито с горивата преди година имаше ефект, нито ще има сега с храните. В пазарна икономика опитите за административен натиск върху цените не водят до дългосрочен резултат. Напротив. Най-често се помпат инфлация и скрит ръст на цените - те тръгват нагоре като ограниченията паднат. Не по-малко важен е и въпросът със скока на цената на електроенергията. Ако управляващите задържат цената до изборите, какво става догодина и няма ли увеличението да е още по-шоково - 15-20%? Защо се позволи да има диспропорция в производството на електроенергия от възобновяеми източници? Да, БСП свърши тази работа, ГЕРБ пък нищо не промени.

- Има ли бойкот от депутатите на СДС срещу вас и ръководството? Иде ли ново синьо разцепление - говори се за преговори на част от седесарите с ДСБ за парламентарния вот. Очевидно без "Раковски" 134?

- Не, бойкот не виждам. Имаше напрежение около вътрешните изборите. Но мисля, че колегите са зрели, разумни хора и на първо място - седесари. И емоциите ще отшумят. Те ще видят в мое лице и заместниците добронамереност и желание за работа в екип. Който желае да работи за СДС има място и възможност.

- Хипотетична ситуация - НИС на СДС взема политическо решение по някакъв въпрос, само че според действащото коалиционно споразумение в "Синята коалиция", което още важи, ПГ взема друго решение. Какво правите?

- Депутатите от СДС в "Синята коалиция" са на първо място представители от СДС. Така че ще трябва да изпълняват решенията на партията

- А ако не го направят?

- Това е хипотеза, която мисля, че няма да се случи.

- Само че има седесари, повечето депутати, които смятат, че успешната формула за дясното е обединение на база "Синята коалиция".

- Вижте,всеки има право на мнение, особено в СДС. Но когато има политическо решение на националните органи на СДС - те са задължителни за всички - евродепутати, депутати, общински съветници, кметове - за всички. Няма да отстъпя от този принцип.

- И какво ако някой го наруши?

- Предпочитам да не говорим за хипотези, които мисля, няма да се случат. За мен е важно избраниците на СДС да работят в синхрон с националното ръководство на партията. И това е постижимо въпреки емоциите покрай вътрешните избори.

- А въпросът с кого или сам ще е СДС на парламентарните избори кога ще решавате? На последния НС темата бе отложена. Докога?

- Тези решения в СДС се вземат от Националния съвет или от Национална конференция. Въпросът за "Синята коалиция" е ясен - връшане назад няма. Не е сериозно една партия за 1 година да подлага на дискусия един и същи въпрос. Още по-несериозно ще е да вземе различни решения по него. СДС ще остане коректен към останалите партии вдясно, включително и към ДСБ, въпреки прекратяването на коалицията. А и самите ДСБ след това решение казаха, че се готвят за самостоятелно явяване на вота. Имаше и реплики от председателя им Иван Костов, че чувства облекчение... Нямаме намерение да водим битки, защото това е лошо за дясното въобще. Мога да ви кажа какви са преобладаващите настроения в СДС за парламентарните избори - сякаш надделява желанието да се явим като СДС и под името СДС.

- Тоест самостоятелно или римейк на идеята името да е СДС, а под "шапката" му да се съберат "отломки" от партията в годините, без ДСБ?

- Варианти има, но преди да е минала отчетно-изборната кампания и дискусията по същество в партията, не мога да ви кажа нищо по-конкретно от това, че настроенията са СДС да се яви с името си.

- Ревизира ли СДС позицията си да е опозиция на ГЕРБ? Така бе прочетена и първата декларация на СДС след избора ви - върна се странната формулировка "коректив", която СДС ползваше, когато подкрепяше ГЕРБ в началото.

- Въпросът управляващ или опозиция е СДС е пределно ясен - ние не участваме във властта, нямаме хора в изпълнителната власт, има много разминавания в позициите ни с ГЕРБ. СДС ще продължи да критикува слабостите на управлението от десни позиции. Подчертавам последното, защото гласуванията с БСП - имаше такъв случай на вот на недоверие, не са приемливи за седесарите. Така и не успяхме да обясним защо сме гласували с БСП. Има механизми да изразяваш позиции "против" и без да гласуваш със социалистите.

- Това ми звучи така - дори и по даден казус да има и леви, и десни аргументи "против" ГЕРБ, СДС няма да гласува "против" само и само да не е като БСП. Десницата няма достатъчно депутати да внесе сама вот на недоверие например, така че няма да подкрепяте никакви вотове, така ли?

- Вижте, политиката е динамичен процес, не можем да казване абсолютно "не". Но има една политическа линия за СДС, която не бива да се прекрачва и тя е да не се колаборира по никакъв начин с БСП. Другото не е честно към десните избиратели. А иначе бъдете спокойни, че няма да спестим нищо на ГЕРБ. Нищо. Приказките, че ще превръщаме СДС в патерица на ГЕРБ отдавам на емоциите около вътрешните избори. Да се твърди, че аз съм бил по-близък до ГЕРБ, е несъстоятелно - дори станах кмет на Карлово в битка срещу ГЕРБ.

- Но като кмет ви се налага да работите с изпълнителната власт, оттам и част от подозренията.

- Работя като всички други кметове - нямам привилегии. Постигнатото в Карлово е благодарение на добрия ми екип и добрите проекти на общината. Тук ще ви кажа и за едно безобразие на вицепремиера Симеон Дянков спрямо общините - той се опитва да ги подрежда по някакви си негови и неясни критерии. Позволи си да твърди, че, видите ли, общините, управлявани от опозицията - СДС, БСП и ДПС, се управляват лошо, а тези на ГЕРБ едва ли не цъфтят! Такова нещо нито един финансов министър не може да си позволи да говори. Дянков изпадна в положението на Жан Виденов и Клара Маринова, които изкараха през 90-те години "червената карта" на България. Само ще припомня, че още на следващите избори картата бе в обратните цветове. Финансовият министър трябва да използва обективни критерии и не може да дели общините на "наши" и "техни". Това е нелепо политическо говорене - досущ звучи като старите приказки за "сини" и "червени" гета. Това говорене е вредно както за самия Дянков, така и за управляващите от ГЕРБ. Затова СДС предлага на сдружението на общините (НСОРБ) да изработи и предложи национални валидни и обективни критерии за оценка на управлението - финансово състояние, реформи, как са намалени разходите, как се увеличават приходите, численост на персонала, усвояемост на европейски фондове и т.н.

- Пречи ли ви, че не сте разпознаваем в национален мащаб, пречи ли това на СДС?

- Не, амбицира ме да докажа, че не е задължително председателят на СДС да е роден на жълтите павета. А и за мен най-важен е прекият контакт с хората. Поставил съм си за цел до края на годината да обиколя всички структури на СДС, да видя хората очи в очи и да знам от първа ръка проблемите им. Това няма как да бъде заменено дори всеки ден да шествам из националните медии.