Сигурността по българо-турската граница се затяга

Архив София

29-08-2012, 08:56

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

13 души, обявени за издирване, са хванати през новите електронни гишета на терминал 2 на летище София. Това съобщи Бисер Костадинов, началник отдел Главна дирекция „Гранична полиция“.

„С подобни технически устройства - като електронните гишета - гаранцията за недопускане на лица с фалшиви документи, лица, които биха представлявали интерес за Шенгенската информационна система, ще бъдат установявани на мига", отсече вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Новинар".

Минаването през съоръженията важи само за пълнолетни лица, но не и за непълнолетни с паспорт, тъй като с времето антропологичните данни се променят. Преминаването става за секунди - системата проверява паспорта. Ако документът не е фалшив и отговаря на всички изисквания, вратите се отварят. След това пък камера заснема пътника, за да се предотврати използването на чужд паспорт.

Сумата, която е била заделена от европейски фонд „Външни граници“ за направата на четирите гишета, е 572 000 лева. "Имаме много сериозни намерения да продължим да усвояваме фондовете от Европейския съюз по надграждане на сигурността на външната граница", допълни вицепремиерът.

В момента тече процедура за 38 милиона лева, чрез която на сто километра от външната българо-турска граница ще бъде изградена интегрирана система „Зелена граница”. Първите 58 км от нея ще бъдат официално открити на 4 септември.

„Най-уязвимото място е районът на с. Маточина, на българо-турската граница", обясни министър Цветанов и допълни, че там вече работи такава система, която дори надминава стандартите на шенгенското пространство.

С подкрепата на Европейския съюз държавата може да гарантира външната сигурност, допълни вътрешният министър.