Забравени личности, фолкор и традиции оживяват в книга за "Странджа"

Архив Бургас

28-08-2012, 11:01

Снимка:

ПП"Странджа"

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

В края на миналата седмица книгата бе представена за първи път пред читателите в рамките на XX-те Летни културни празници на Малко Търново.

Отдавна забравени личности, фолклор, традиции и вярвания оживяват между кориците на новия труд на краеведът Милка Коларова „Малко Търново - страници от миналото”.

Пълен преглед на просветното дело в района, разбор на специфичната архитектура, с която са известни сградите в Малкотърновско, както и портрети на личности от миналото събира в над 400 страници 85-годишната учителка.

В края на миналата седмица книгата бе представена за първи път пред читателите в рамките на XX-те Летни културни празници на Малко Търново.

60 библиографични извора и разговори с над 100 информатора, често съвременници на разказваните истории, са намерили място в „Страниците от миналото”.  Повече като история, отколкото научно обобщение е краеведският труд на Милка Коларова. Книгата обещава един лек и увлекателен прочит, като същевременно разкрива детайли от странджанското възраждане „Бургас има своето възраждане именно чрез Малко Търново” , обяснява културният деятел Георги Цъгов, разказвайки за интелектуалната подкрепа, която малкият в началото на 20 век Бургас е получил от странджанския град. 

Специален гост по време на представянето на книгата бе пра- внучката на един от най-богатите българи през 19 век в Одринско- Георги (Анегности) Дяков, на който в „Страниците” е посветен цял раздел. Въпреки че от десетилетия  Лиляна Димитрова- Шмидт живее и работи в Германия, връзката и с България и с корените остава ненарушима и от година на година все по-здрава. Носителката на международната Хердерова награда благодари на Милка Коларова за усилията да издири и разкаже историята на рода Дякови и призна, че сама е започнала да търси и окомплектова информации за Малко Търново и рода, от който произлиза.

Сред гостите бе забелязан и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който не пропусна да поздрави авторката.„Днес съм тук не като кмет. Днес съм отново ученик на другарката Коларова и с респект свеждам глава пред нейния колосален труд и неизчерпаема енергия. Не виждам промяна в нейната борбеност- почти 30 години Милка Коларова не преподава, но у нея няма и помен от умора и желание за почивка. Благодаря за огромната работа, която сте свършили, за да бъде тази книга днес в ръцете ни. Поклон, учителко!”, изказа нескритото си вълнение градоначалникът.