ТОП 5 в Суперхраните

Архив Варна

27-08-2012, 16:00

Снимка:

natochki.bg

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Много настроение и здраве в шепа плодове и ядки

Това какво ядем е нашето лично отношение към организма и тялото ни.

Фразата "Човек е това, което яде" е доста уместна. Консумацията на пресни плодове или зеленчуци и пълнозърнести продукти в комбинация с изключване от менюто на пържени ястия, мазни и консервирани храни категорично е проява на себеуважение.
Само с 5 храни можете да си доставите доза любов към себе си и страхотен външен вид.

Ягоди
Подарете си купичка ягоди. Вашата кожа ще ви се отблагодари с блестящ вид. Това количество от ароматния плод съдържа над 150% от препоръчителната дневна доза витамин C. Той играе важна роля в образуването на колаген, който е отговорен  за гладкостта и еластичността на кожата. Витамин C предпазва и от преждевременно стареене на клетките, като намалява количеството на свободните радикали в организма, както и вредите от слънцето, стреса и мръсния въздух. 

Череши
Киселината, която се съдържа в черешите, е със силно антисептично действие. Малките червени плодчета са изключително препоръчително, ако имате мускулна треска или периодично схващане на крайници. Само шепа черешки ще облекчат болките. 

Овесени ядки
Аминокиселините, които съдържат овесените ядки, подобряват кръвообращението, а това намалява нивата на „лошия” холестерол в организма. Овесените ядки подобряват храносмилането и метаболизма на тялото. Освен това сутрешното хапване на овесени ядки действа като афродизиак.

Спанак
Въпреки че много хора свързват морковите със зрение като на орел, спанакът всъщност притежава по-големи количества от ценния бета-каротин. Листният зеленчук съдържа и голяма доза желязо, което укрепва целия ни организъм и се грижи за костите. Спанакът може да се консумира както суров, така и на вкусни ястия и предястия.

Канела
Ако имате проблеми с лошия дъх или с килограмите, или с  кръвното налягане, или с каквото и да е, то канелата е вашият избор. Може да поръсите овесената каша с канела. Тази съставка, подобно на босилека, уасабито и кориандъра, убива бактериите, настанили се по вашия език. Именно те предизвикват лошата миризма на дъха ви и не се съобразяват с грижите, които полагате за зъбите си. Освен това канелата е върл враг на целулита.