Въздушни акробати над София

Архив София

26-08-2012, 13:32

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Повече от 40 самолети и хеликоптери мериха сили и демонстрираха уникалните си способности на летището в Лесново.

Сложни лупинги във въздуха, изключване на двигател по време на полет, салто и полет по гръб. Това бяха само част от атракциите, които хиляди любители на авиацията видяха през първия ден на авиошоуто край София, съобщава "Стандарт".

Повече от 40 самолети и хеликоптери мериха сили и демонстрираха уникалните си способности на летището в Лесново. Шоуто, което се организира по повод  100 години от първия български полет, се откри с полет на военен хеликоптер Ми-17, носещ националния трибагреник. Да наблюдават въздушното представление край Елин Пелин беше дошъл вторият български космонавт Александър Александров, както и бивши и настоящи военни.


В най-голяма атракция за публиката се превърна първото у нас международно аеробатично състезание. Пилоти от Великобритания, Хърватия, Словения и България влязоха в битка за приза, демонстрирайки здрави нерви и акробатични умения във въздуха. Те се бореха срещу времето, изпълнявайки атрактивни фигури от висшия пилотаж. Пилотите правеха луминги между въздушни кули от хелиеви балони.

Българският представител - полк. Свилен Иванов, влезе в битка с най-слабия самолет - Pitts S2B, но веднага доказа, че опитът зад гърба му си казва думата. Почти веднага след излитането полковникът от резерва обърна самолета в полет по гръб, което накара публиката да го аплодира. След което изпълни програмата си, включваща и два лупинга. Полк. Иванов даде време 2.06 минути и отстъпи на словенския пилот Томо Полянец, който изпълни задължителната програма за 1 мин. 51. Словенецът, който взе първото място летя с двуместния самолет GILES 202, който е създаден именно за авиошоу и за състезание от клас “Unlimited”. Другите участници в битката бяха хърватинът Бранимир Амбрекович, който летя със самолет EXTRA 300 и британецът Андрю Бикморе, който се състезава със самолет SBACH 342. Те се класираха съответно на трето и четвърто място.

В голяма атракция за публиката се превърна представянето на хеликоптер Robinson 44, като родният пилот на машината изпълни редица акробатични номера на много малка височина над летището. Публиката край летище Лесново успя да се наслади и на изпълнението на въздушните акробати от северната ни съседка – "Ястребите" на Румъния, която се състои от 5-има пилоти (виж карето).

Аплодисменти получи соловото изпълнение на Галеб G2, с което пилотът от Сърбия издигна самолета си под прав ъгъл до височина малко под 800 метра, след което изключи двигателя си и самолетът му направи салто назад. След което направи полет по гръб над публиката. За любителите на парашутните скокове демонстрацията направиха от софийския клуб “Skydive”. В неделя шоуто продължава от 12 ч. Хилядите фенове на авиацията се подкрепиха с бира и кебапчета по поляните, докато съзерцаваха въздушните акробати над София.