21 години затвор за екстремиста Брайвик

Архив Пловдив

24-08-2012, 11:54

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Норвежкият масов убиец отне живота на 77 души, съдът го обяви за вменяем

21 години затвор получи норвежкият масов убиец Андреш Брайвик, след като съдът го обяви за вменяем. 33-годишният екстремист отне живота на 77 души през юли миналата година.

Съдът в Осло го призна единодушно за отговорен за действията си. Обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той отправи поздрава на крайната десница, предаде Франс прес.

На 22 юли 2011 година Брайвик взриви бомба в правителствения квартал на норвежката столица, при което загинаха 8 души. След това откри стрелба в младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, където загинаха 69 души.

Брайвик ще изтърпява наказанието си в затвора Ила, където се намираше и досега от момента на задържането си. След изтичането на срока на постановената му днес присъда съдът може да я удължава, ако бъде оценено, че Брайвик представлява опасност за обществото.

Съдът трябваше да отговори днес на главния въпрос – дали Брайвик е вменяем и съответно дали ще лежи в затвора или ще бъде изпратен на принудително лечение. Бяха му направени две психиатрични експертизи. Според едната той страда от параноидна шизофрения и му е необходимо специално лечение. Мнението обаче на другата група експерти беше, че Брайвик е хладнокръвен убиец, който може да отговаря за действията си пред съда.

Самият Брайвик многократно заяви, че се смята за психически здрав и присъда „невменяем“ ще е обидна за него. Той настоява, че с действията си е искал да привлече вниманието на правителството и обществото към проблема с ислямизацията на Европа и израждането на норвежката нация.