За спешните хуманитарни нужди в Сирия са нужни 90 млн. долара

Архив София

23-08-2012, 11:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

За миналия месец повече от 800 души са получили хранителна помощ от хуманитарните организации.

За удовлетворяването на спешните хуманитарни нужди в Сирия и укриващите се в съседните страни бежанци са нужни около 90 млн. долара, съобщава "Фокус".

Това заяви заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос, посетила миналата седмица Сирия и Ливан.


По нейните думи за миналия месец повече от 800 души са получили хранителна помощ от хуманитарните организации. Освен това за първите две седмици на текущия месец набори средства за хигиена, одеала и други товари от първа необходимост са били разпределени сред 60 хил. пострадали от конфликта. „Това обаче не е достатъчно. Още повече когато от помощ се нуждаят 2.5 млн. души”, заяви Амос на пресконференция в щабквартираната на ООН.


Тя напомни, че Управлението на ООН по координация на хуманитарните въпроси се е обърнало към международната общност с призива да отдели 180 млн. долара за оказване на помощ на жителите на Сирия и бежанците. Към момента организацията е получила по-малко от половината от тази сума, съобщи Амос, подчертавайки необходимостта от повече средства за неотложните нужди на жертвите на конфликта.