Медът е храната на бъдещето

Архив София

22-08-2012, 16:30

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

След германците най-големи любители на меда са французите и испанците, които внасят най-много пчелни продукти от Аржентина, Мексико и Чили.

Медът е супeр храната на бъдещето, но този ценен дар не се познава добре от българите, обясниха от национална асоциация на българските пчелари професионалисти, предаде БГНЕС.

Лятото е необичайно време да се говори за меда и полезните му свойства, от които сме свикнали да се възползваме най-вече през есента и зимата. Но медените продукти са изключително богати на витамини и минерали, нужни на организма и имунната му система по всяко време от годината.

За да се популяризират полезните свойства на меда, в София беше открита Национална седмица на меда и пчелните продукти. Тя ще се проведе в шест български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Инициативата цели да повиши познаваемостта на българите относно меда.

Проучване показва, че въпреки качеството на родния мед, българите не познават полезните му свойства. У нас пчелният мед се използва най-често като подсладител и по-рядко за превенция и засилване на имунитета. Интересно е, че в световен мащаб българският мед е добре познат, особено в Германия, където се консумира най-много мед в целия Европейски съюз. Статистиката показва, че германецът консумира средно 20 пъти повече мед от българина за един месец. След германците най-големи любители на меда са французите и испанците, които внасят най-много пчелни продукти от Аржентина, Мексико и Чили.