В Борисовата градина ще замирише на софийски гозби

Архив София

22-08-2012, 14:07

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

София става столица на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза.

Лятната сцена в Борисовата градина в София ще се превърне в голяма кухня на открито за Националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град" на 8 септември.

След като през 2011 г. старопрестолният град Велико Търново посрещна за два дни единствения пътуващ кулинарен фестивал, показващ на живо традициите в българската национална кухня, тази година София е столица на "Пъстра трапеза" и ще събере гости и приятели на Лятната сцена в Борисовата градина.

Пред столичани ще бъде показано приготвянето на уникални ястия от региона, съобщиха организаторите. Демонстрациите ще направят организаторът на "Пъстра трапеза” Пеньо Иванов, гостуващите професионални готвачи, както и възпитаници на местните гимназии по туризъм.

Няма да липсват и пъстрите щандове на традиционните и нови участници, които ще подредят направени по рецептите на техните баби характерни за софийско гозби.

След края на изложбата, която по традиция има конкурсен характер, журито ще определи награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

Очаква се шеф Иванов да готви в компанията на ВИП-гости и известни личности, като всеки от тях ще представи пред публиката любимото си ястие и начина, по който го приготвя.

За най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленер "Рецептите на баба”. Ще има и надпревара за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии.