Бензиностанциите пред фалит

Архив София

22-08-2012, 07:32

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Шофьорите спряха да пълнят резервоарите.


Малките бензиностанции у нас са пред фалит, тъй като шофьорите максимално са ограничили зареждането на резервоарите на автомобилите си, обяви Ивайло Николов от Асоциацията на малките бензиностанции, пише в. "Новинар".

Високите стойности на бензина намаляват потреблението, а ниските обороти понижават възможността бензиностанциите да се издържат, обясни експертът. Той каза още, че не очаква горивата да поевтинеят. Според него единственият начин за справяне със ситуацията е увеличение на доходите на населението, което да повиши покупателната способност.

Бензинът се покачи рекордно в началото на седмицата
. Литърът високооктаново гориво с добавка надмина 3 лв. Обикновеният А95 удари 2,77 лв., литър от А98 струва 2,93 лв., а дизелът стигна до 2,71 лв.

Заради космическите цени на горивата се предвижда да поскъпнат такситата и междуградските превози у нас. От бранша на жълтите коли планират да вдигнат тарифите с по 20 стотинки. Въпреки предвиденото увеличение таксиджиите не се притесняват от отлив на клиенти. От асоциацията на автобусните превозвачи обясниха, че билетите за рейсовете също ще поскъпнат с около 5 на сто.

Финансовият министър Симеон Дянков призна, че на този етап кабинетът е безсилен да влияе на поскъпването на горивата, тъй като всякакви корекции в акцизите и останалите данъци трябва да се синхронизират с Европейския съюз. При сегашната ситуация това не може да стане по-рано от началото на следващата година, уточни Дянков.

"Представихме официалното си предложение в Европейската комисия за евентуални корекции в акциза при горивата още през март тази година", припомни финансовият министър. Промените трябва да се гласуват от всички 27 държави членки, без да е сигурно, че всички те ще бъдат съгласни с въвеждането на подобни преференции само от няколко държави, обясни вицепремиерът. За възможно намаление на акциза освен България настояват още 7-8 източноевропейски държави от ЕС. Той каза още, че поскъпването е сезонно и през есента се очаква цените на горивата да тръгнат надолу.