Световен прецедент у нас: жена с отстранена шийка на матката роди

Архив София

21-08-2012, 15:27

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Жената е на 32 години и е с един яйчник, след като другият е бил отстранен заради киста.

Специалисти по репродуктивна медицина от Плевен влязоха в историята като помогнаха на жена, с премахната заради рак шийка на матката, да забременее и роди, пише днес "24 часа".

Терминът е бил през октомври, но момиченцето се родило по-рано, тежи 1,3 кг и е в кувиоз. Няма опасност за живота му и вече диша самостоятелно.

Според проф. Григор Горчев, който е извършил операцията в онкологичния център на Университетската болница в Плевен през 2010 г., това е първият случай, при който жена, оперирана с помощта на робота "Да Винчи" е успяла да забременее. Досега са направени 16 такива процедури, при които шийката на матката е отстранена, но матката е запазена, но няма данни за друга успешна бременност.

Жената е на 32 години и е с един яйчник, след като другият е бил отстранен заради киста. Наложило се е яйчникът да бъде повдигнат по-високо, за да не бъде засегнат от последвалата лъчетерапия. Пациентката е диагностицирана в ранен статии на рак на шийката на матката.

След лечението майката се подлага на хормонална стимулация и "ин витро" лечение в Клиничния институт за репродуктивна медицина в Плевен "Света Елисавета". Процедурата е била успешна от първия опит. Д-р Стефан Стефанов, за когото имплантацията на емброните у жена без маточна шийка също е първи случай, коментира, че дамата е проявила изключителна смелост. Това е първото й дете.