Грях ли е съжителството без брак?

Архив Пловдив

21-08-2012, 12:43

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Половината двойки в България живеят точно по този начин

„Всеки грях води до страдание... страдание в ада,” заяви наскоро пловдивският митрополит Николай във връзка с идеята за узаконяване на съвместното съжителство без брак. Статистиката показва, че половината двойки в България живеят именно по този начин, предава БТВ.

Мнението на висшия свещеник подкрепи и богословът Десислава Пулиева, според която„светът върви към духовно опустошение”.

„Този горчив грозд от модели на поведение, като хомосексуализма, свободното съжителство, сурогатното майчинство, показват, че светът не въври на добре,” коментира тя в студиото на „Тази сутрин”. По думите й това обаче не означава, че държавата трябва да ги одобрява.

„Църквата няма да отстъпи по тези въпроси,” заяви Десислава Пулиева.

"Изказването на митрополит Николай, че свободното съжителство между двама души, които се чувстват близки, може и да е грях, от гледна точка на закона Божий, но е несръчно като комуникация с младите хора", застана на противоположната страна д-р Николай Михайлов.

Според психолога това двама души да живеят без официален граждански брак не е пъклено дело, а тяхна житейска позиция.

„Много е грубо, неадекватно, да се разговаря така с един свят, който носи със себе си печата на свободата, на желанието за щастие,” посочи д-р Михайлов, според когото всеки, който има контакт с млади хора, знае, че това, което са чули, може да предизвика само отбранителна реакция към това „агресивно слово”.

„Не може да разговаряш така с тези деца, които живеят под един покрив,” смята психологът, по думите на който църквата попада в ситуация, в която остава без аудитория. „От името на църквата трябва да се говори с милост,” заяви д-р Михайлов.

„Не може изказвания, като това на митрополит Николай, да се вадят от контекста на цялостната му дейност,” отвърна на критиките богословът Десислава Пулиева. Според нея критикуването на духовниците измества погледа от греховете, които са във всеки от нас.