Спряха бг ваксини заради проблем с качеството

Архив Бургас

20-08-2012, 08:30

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

През март миналата година в СЗО е постъпил сигнал от Перу, че във флакон с ваксина срещу тетанус и дифтерия от България е намерена метална бурма.

Заради несъответствие с изискванията за качество доставките за Световната здравна организация на българската държавна фирма за ваксини "Бул био" са били спрени за една година, сочат съобщения от сайта на СЗО.

През март миналата година в СЗО е постъпил сигнал от Перу, че във флакон с ваксина срещу тетанус и дифтерия от България е намерена метална бурма, пише в. "Сега"

Заради пробива в качеството цялата партида от ваксината е изтеглена и унищожена от "Бул био". Като предпазна мярка СЗО е препоръчала забрана за доставки на всички ваксини на "Бул био" от агенциите за доставки на ООН (самата Световна здравна организация е част от ООН). Последвали са разследване и инспекции от организацията у нас. След година проверки и обяснения през март 2012 г. СЗО официално съобщава, че забраната за снабдяване с български ваксини е вдигната, тъй като "Бул био" е изпълнила задоволително необходимото за подобрение на системата си за качество и за съответствие с правилата за добра производствена практика.

Световната здравна организация чрез своите регионални офиси организира и финансира доставката на ваксини за бедни и развиващи се страни. За целта тя работи с производители на продукти за имунизация, също често от по-бедни държави, а целта е да се правят доставки на по-ниски цени. От няколко години "Бул био" - единственият български производител на ваксини, 100% собственост на здравното министерство, е успял да покрие изискванията на СЗО и да продава продукцията си на страни, подпомагани от организацията. Българската фирма осигурява на СЗО ваксини срещу тетанус, срещу дифтерия и тетанус и БЦЖ ваксина срещу туберкулоза, пише на сайта на световната организация. Компанията осигурява ваксини и за задължителния имунизационен календар на България на ниски цени. От 10 г. периодично се появяват слухове, че се готви приватизация на дружеството. Наскоро беше сменен и дългогодишният директор на фирмата проф. Пламен Ненков.

От здравното министерство обещаха да коментират днес.

Според запознати проблемът с качеството на доставката за Перу се дължи на саботаж от човек в самата държавна компания, тъй като подобни бурми нямат досег с производствения процес, т.е. по-вероятно е тя да е сложена във флакона умишлено. Твърди се, че на тази версия са се спрели и инспекторите от СЗО.