Пет години затвор за Гари Каспаров?

Архив София

20-08-2012, 13:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Шахматистът и опозиционен активист е обвинен, че е ухапал полицай

Руският опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров съобщи, че е бил извикан от полицията, която го обвинява, че е ухапал полицай в петък в Москва.

За това деяние той може да бъде осъден на пет години затвор.

"Трябва да ме разпитат за предполагаемата ми агресия срещу полицай. След това Следственият комитет към руската прокуратура ще трябва да реши дали да започне разследване срещу мен", заяви Каспаров в комюнике, публикувано на сайта му Kasparov.ru.

Бившият шампион беше арестуван в петък в Москва по време на протест в подкрепа на момичетата от пънк групата "Пуси Райът".

Певиците бяха осъдени на по две години лагер заради изпятата от тях "пънк молитва" срещу Владимир Путин в катедралата "Христос Спасител".

Според публикация в официалната страница на Каспаров във "Фейсбук" шахматистът не е протестирал, а само е присъствал пред сградата на съда. Снимка показваше как полицаи го набутват насилствено в полицейски микробус. Няколко часа след ареста Каспаров беше освободен.

"В много видеа, разпространяващи се в интернет, може да се види, че полицаите ме задържаха в момент, когато говорех с журналисти и след това ме удариха", съобщава Каспаров и уточнява, че е подал иск заради незаконно задържане и злоупотреба с власт от страна на полицията.

"Много видеозаписи и снимки опровергават отправените ми обвинения от полицията, според която съм нападнал полицай и съм го ухапал по ръката. Във видеата няма никакво доказателство за ухапване или нараняване на полицая, нито каквато и да било реакция от негова страна. Тези обвинения са безпочвени и във всяка страна, разполагаща с независимо правосъдие, те биха били незабавно отхвърлени", посочва Каспаров.

Според руското законодателство за нападение на полицай са предвидени санкции от глоба в размер на 200 хил. рубли (около 5000 евро) и до пет години лагер.