Пуделът бил на щат при Наполеон

Архив Бургас

19-08-2012, 13:37

Снимка:

24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

 Войникът на четири лапи бил огромен черен пудел, предан и със смело сърце.

Великолепен гимнастик. Талантлив цирков артист. Предан и любвеобилен домашен любимец и всеотдаен приятел. Това е пуделът.

В миналото обаче представителите на породата са имали славата на самоотвержени войници и бойци в армията. По времето на Наполеон те дори са били на щат във войската, пише в. "24 часа".

Най-прочутото военно куче и до днес е от времето на Наполеон Бонапарт, който за едно десетилетие успява да подчини чрез битки или съюзи почти цяла континентална Западна и Централна Европа. Войникът на четири лапи бил огромен черен пудел, предан и със смело сърце.

Казвал се Мусташ. Четириногият боец се е сражавал в няколко полка от войските на френския император. До ден днешен името на опашатия и самоотвержен Наполеонов войник е вписано в почетен списък на бойците от гренадирския полк. Мусташ спасил военните, като ги предупредил за засада на австрийците Неспокойството на кучето и неговият постоянен лай събудило любопитството на войниците и те го последвали. Така научили за готвената им засада, от която успели да се измъкнат.

След това геройство името на кучето станало нарицателно за храброст и сред войниците било въпрос на чест да ги нарекат с името Мусташ.
Макар че породата е регистрирана във Франция, произходът й идва от Германия, разказват кинолози.

Името произлиза от диалектната немска дума pfudel, която в превод означава ловка. Вероятно защото в миналото пуделите са били използвани като ловци на водни птици.

Днес има четири вида пудели - голям или кралски, среден, малък и т.нар. играчка. Окраската може да бъде бяла, черна, сива, кайсиева, с багра на ръжда, но задължително без петна.

Козината е гъста и ситно къдрава. Подстригва се често, желателно е на 2-3 месеца. Днес фризьорските салони за кучета предлагат каталози с богат избор на прически за пудели.

При избора на фризура за домашния си любимец стопаните най-вече се съобразяват със сезона. През летните месеци най-практичната прическа е подстрижка на торса, корема и краката нула номер, а в края на опашката, при лапите и главата козината се оставя с дължина до 1,5 см, разказват стопани.Ръстът на кралския пудел е от 45 до 60 см. Средните растат от 35 до 45 см, малките са от 28 до 35 см, а играчките - 24-28 см.

Пуделът лесно подлежи на дресировка, което го прави предпочитан артист на цирковата сцена. Той бързо усвоява и елементи при групови съчетания. Приспособява се към навиците на семейството и обожава малки деца. Ако в дома има бебе, пуделът е неотлъчно до него, готов е за игра и се грижи като бавачка за дребосъчето.

Въпреки че в миналото породата е била предпочитан компаньон за крале, аристократи и бохеми, пуделът лесно привиква да живее и в сламена колибка. Той е всеотдаен, любящ и предан, но очаква от стопаните си да получи нежност и уважение, разказват дресьори. Въпреки това обаче пуделът не обича глезене и мачкане като плюшена играчка, той е умен и разсъдлив, допълват стопани.

Прочути собственици и почитатели на пудели в миналото са били император Александър Втори, Уинстън Чърчил, Мария Антоанета, примабалерината Мая Плисецкая, Мария Калас, Джузепе Верди, Томас Ман, Жорж Санд, мадам Помпадур, Робеспиер и други.

Често страдат от затлъстяване

Като цяло породата се отличава с крепко здраве и липса на генетични усложнения, казва д-р Мила Бобадова от ветеринарна клиника “Добро хрумване”. Тя обаче съветва стопаните на пудели да ги пазят от затлъстяване.

Защото според статистиката представителите на породата у нас често трупат излишни килца. Пуделите са предразположени и към т.нар. хиперадренокортицизъм. Това е едно от най-честите хормонални заболявания при някои породи кучета и котки. Болестта е провокирана от прекомерна секреция на хормони от кората на надбъбречните жлези.

Клиничните признаци на заболяването са различни - от увеличен апетит до попишена жажда и отделяне на големи количества урина. Това са първите симптоми, които стопаните различават. За да са наясно дали любимците им страдат от болестта, е редно да знаят, че е нормално кучето да изпива по 50-70 милилитра вода за килограм тегло на 24 часа.