Риболовците с малки лодки няма да регистрират фирми

Архив Бургас

18-08-2012, 17:30

Снимка:

ВарнаУтре,архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Собствениците на лодки ще бъдат на облекчен режим, ще плащат патентен данък, но няма да имат право да участват в разпределението на квотите за улов на калкан и цаца. Особено ако нямат GPS на плавателния съд.

Малките рибарски лодки с дължина до 10-12 метра ще бъдат вкарани в отделен регистър за крайбрежен, а не за стопански риболов.

Това увери шефът на агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов, който се срещна с представители на рибарския бранш във Варна, предаде ВарнаУтре.

Преди по малко от седмица риболовци от Бургаско скочиха срещу готвените от ИАРА промени в закона, които гласят, че стопански риболов, развъждане и отглеждане на риба вече ще могат да извършват само юридически лица, а не както досега и физически лица.

Господинов обаче е уверил, че собствениците на лодки ще бъдат на облекчен режим, ще плащат патентен данък, но няма да имат право да участват в разпределението на квотите за улов на калкан и цаца. Особено ако нямат GPS на плавателния съд.

"Значи с улова на цаца и калкан, приключихме", недоволно отвърнаха рибари от Бургаско.

"Малките лодки не са рибарски кораби, както бе записано в закона през 2007 година", пък коментира председателят на рибарска кооперация "Траката" Стефан Дачев. Той и колегите му са против изискването всички рибари да се регистрират като юридически лица.

По Черноморието има близо 5 хиляди лодки и поне 4 500 от тях няма да станат фирми, смятат риболовците. Според Дечев, това означава, че част от тях ще станат бракониери.

Предложението на ИАРА малките лодки да влязат в отделен регистър беше прието от членовете на кооперацията.

Собствениците на по-големи плавателни съдове трябва да се регистрират като юридически лица до 1 януари 2013 година. В същия срок вероятно ще бъде готов и новият регистър за малките лодки, разясни Господинов.