Свинска чума в Украйна предизвика проверки у нас

Архив Бургас

18-08-2012, 15:48

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

На фокус са остатъците от храна, които могат да причинят зарази. Агенцията по храните започна масово да следи и крайпътните заведения.

Свинска чума в Украйна предизвика масови проверки у нас.Засилен санитарен контрол по външните граници трябва да предотврати прехвърлянето на африканската чума по свинете в Украйна на българска територия. Агенцията по храните започна и масови проверки на крайпътните заведения, предаде СофияУтре.

На фокус са остатъците от храна, които могат да причинят зарази.
Отпадъците от животински произход трябва да се съхраняват, обозначават и след това извозват от екарисажна кола, обясни Красимира Костадинова от Областната дирекция на БАБХ в Хасково.


Проверките на агенцията по храните обаче показаха, че крайпътните заведения масово изхвърлят остатъците от храна в контейнерите за боклук. Така вместо да бъде унищожена, често храната става опасна.


„Знаете, че по кошовете масово се рови и всяка една такава храна, изхвърлена небрежно, може да причини всякакъв вид зараза,” казва д-р Любомира Иванова.
Тепърва собствениците на крайпътни заведения ще доказват с фактури колко пъти са спазили закона и са платили за екарисаж. Липсата на платежно може дори да затвори някое заведение.